TTK Amasra Müessesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 42 işçiye mezar olan patlamada skandal bir gerçek daha ortaya çıktı. Faciadan 35 gün önce "Risk İnceleme Ekspertiz Raporuyla" yetkililerin uyarıldığı belirlendi. Söz konusu raporda "maden ocağının asgari sigortalanma şartlarının devam etmediği kanaatine oy birliği ile karar verilmiştir" ifadelerine yer verildiği görüldü.
Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) maden ocağında 4 Kasım 2022'de meydana gelen grizu patlamasında 42 işçi yaşamını kaybetmişti. Patlamaya ilişkin iddianame geçtiğimiz günlerde kabul edilmişti. Tutuklu 4 müessese yöneticisi hakkında bin 62'şer yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, 4'ü tutuklu 19 şüphelinin ise 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi istenmişti.
Yaşanan facianın ihmaller ve kusurlar zinciriyle gerçekleştiği açığa çıkarken ortaya çıkan yeni bir belge daha felaketin göz göre göre geldiğini bir kez daha gösterdi.
'ASGARİ ŞARTLAR DEVAM ETMİYOR'
Maden ocağının 08.09.2022 tarihinde teftiş edildiği ve 'Risk İnceleme Ekspertiz Raporuyla' yetkililerin uyarıldığı ortaya çıktı. 09.09.2022 tarihli raporda şu ifadelerin kaydedildiği görüldü:
Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Asgari Sigortalanma Şartları Kapsamında değerlendirilmesi yapılan Bartın ili Amasra İlçesi'nde bulunan maden sahasında faaliyet gösteren Türkiye Taş Kömürü Kurumu tarafından işletilen yeraltı kömür ocağının komitemizce yukarıdaki tespit ve tavsiyeler doğrultusunda asgari sigortalanma şartlarının devam etmediği kanaatine oy birliği ile karar verilmiştir. 8. maddedeki Tahkimat Eksikliğinin giderilmesi için müesseye yasal süre verilmiştir.
Felaketten 35 gün önce yetkililerin uyarıldığı raporun geçtiğimiz günlerde tamamlanan iddianameyi de doğrular nitelikte olduğu görüldü.
Tamamlanan iddianamede de ihmaller ve kusurlar şu şekilde kaydedilmişti:
İDDİANAMEDEKİ İHMALLER VE KUSURLAR
İddianamede, metan gazı değerlerinin patlama anına kadar yüzde 1 ikaz seviyesini 85, yüzde 1,5 alarm seviyesini ise 5 kez, karbonmonoksit değerlerinin 25 ppm ikaz seviyesini 47 kez, 50 ppm alarm seviyesini 13 kez geçtiği, havalandırma vantilatörü değerlerinin 53 kez ikaz, 355 kez alarm seviyesinde değerleri gösterdiği göz önünde bulundurulduğunda gerekli tedbirlerin alınmadığının anlaşıldığı belirtiliyor.
42 işçi hayatını kaybetmişti: Amasra maden faciasında yeni gelişme 42 işçi hayatını kaybetmişti: Amasra maden faciasında yeni gelişme
"Patlamanın gerçekleştiği kısımda bulunan fanın çalışmadığı, 1 gün öncesinden itibaren sürekli uyarı ve alarm kayıtları olmasına rağmen gerekli tedbir ve tamir işleminin yapılmadan patlatma yapıldığı" tespitine yer verilen iddianamede, 2018'deki eksik hususlara ilişkin 11 Ekim 2022'de düzenlenen teftiş raporunda mevzuata aykırılıkla ile eksiklerin giderilmediğinin anlaşıldığı aktarılıyor.
Kurum yetkililerinin gerekli modernizasyon işlerini yaptırmayıp ihmalde bulundukları vurgulanan iddianamede, şunlar kaydediliyor:
"Bu kapsamda grizulu hale gelen maden ocağında merkezi izleme sistemine bildirimi düşen havalandırma arızasının giderilmemesi ile alakalı 08.00-16.00 vardiyasında üretim görevlilerinin arızayı merkez izleme sistemine bildirdiği ancak bu vardiyada iş güvenliği önlemleri alınmadığı ve tamirin yapılmadığı, 16.00-00.00 vardiyasında giderilmeyen arızaya rağmen üretime devam edildiği ve zorunlu hale getirilen havalandırma sisteminin modernizasyonu işleminin halen yerine getirilmemiş olduğu anlaşılmıştır."
Kaynak: Karar