Erdoğan’ın Almanya ziyareti medyada günler öncesinden tartışılmaya başlanmıştı. Dikkatle beklenen ve izlenen ziyaret tahmin edildiği gibi yeni siyasi krizlere neden olabilecek gerilimlere sahne olmadı. Ziyaret Alman medyasında geniş şekilde yer aldı.

Spiegel Online sitesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eurofighter uçaklarının satışına Almanya’nın izin verip vermeyeceği yönünde Almanya Başbakanı Olaf Scholz’e yöneltilen soruya binaen verdiği cevapta kullandığı "Bizi tehdit etmeyin" cümlesini yayımladığı uzun haberi başlığına çıkardı.

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’in saldırıları hakkındaki ayrıntılı açıklamaları yer alırken, Başbakan Scholz’un, Erdoğan’ın İsrail hakkındaki açıklamalarını cevapsız bırakmamak için çaba sarf ettiğini yazdı. Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ın yaklaşık bir yıl önce Berlin ziyareti esnasında İsrail’e yönelik kullandığı ‘’50 Katliam, 50 Holokost’’ ifadelerine Scholz’un sessiz kalmasının eleştirildiği hatırlatıldı. Scholz aynı hataya düşmemek için sıkça Hamas’ın saldırılarının barbarca olduğunu, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu ve Hamas’ın bir daha bu tür eylemleri yapacak duruma gelmemesi gerektiğini söyledi.

whatsapp-image-2023-11-18-at-12-09-19.jpg

MENÜDE BALIK VAR

Basın toplantısının nerdeyse bütün ayrıntılarının uzunca anlatıldığı haberde dikkat çeken ayrıntılardan biri Başbakan Scholz’un Erdoğan’ın onuruna verdiği yemekteki menü oldu. Habere göre menüde dört çeşit yemek olduğu bildirilirken, başlangıç yemeği olarak taze somon füme daha sonra ise morina balığı file, kuzu sırtı ve çikolatalı sufle ikram edildi.

Stern dergisinin internet sayfasında ise ziyaret “Skandalın kıyısında 30 dakika. Başbakanın duruşu egemendi“ başlığı ile verildi. Haberde Erdoğan’ın provoke ettiği ve saldırgan bir tavır sergilediği iddia edilirken, Başbakan Scholz’un sükuneti koruduğu ve duruma hakim olduğu yazıldı. Basın toplantısındaki gerilimin elle tutulacak kadar yakın olduğu belirtilirken her saniye bir skandal çıkacağı endişesi yaşandığı ifade edildi.

İSRAİL’İN VARLIK HAKKI

Haberi “Erdoğan ve Scholz Ortadoğu sorunu konusunda farklı görüşleri vurguladı‘‘ başlığı ile veren Süddeutsche Zeitung, Başbakan'ın Hamas’ın saldırılarını açıkça kınadığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise açık şekilde kendisini Filistin’in yanında konumlandırdığını yazdı. Scholz’un farklılıklara rağmen konuşmanın önemli olduğu ifadesine yer verildi.

Haberde ayrıca Scholz’un “Almanya’yı tanıyan bilir. Bizim İsrail’le olan dayanışmamız pazarlık konusu değildir. İsrail’in varlık hakkı değiştirilemez‘‘şeklindeki sözlerine yer verildi.

Haber programı Tagesschau’nun sitesinde ise “Açık sahnede görüş ayrılığı‘‘şeklinde verilen haberde, daha basın toplantısının başında Ortadoğu konusundaki farklı görüşlerin çarpıştığı belirtildi. Erdoğan Gazze Şeridi’nde ateşkes talep ederken, Scholz İsrail’in varlık hakkına dikkat çekti yorumu yapıldı. Erdoğan’ın 13 bin çocuk, kadın, yaşlı öldürüldü ve her şey yerle bir edildi sözleri de haberde yer aldı.

whatsapp-image-2023-11-18-at-12-09-19-2.jpg

Frankfurter Rundschau gazetesi ise Erdoğan’ın İsrail’in eylemlerini kınadığını Scholz’un ise kendini savunma hakkına dikkat çektiğini yazdı.

Milyon Dolarlık Tren Garının Yağmurda Çatısı Aktı Milyon Dolarlık Tren Garının Yağmurda Çatısı Aktı

Haberlerin Filistin sorununun haricinde, Rusya-Ukrayna Savaşı ve mülteciler konularının da konuşulduğundan bahsedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ile yaptığı görüşmeden de bahsedildi. Bu görüşmede de İsrail konusunda iki tarafın farklı görüşleri beyan ettikleri belirtildi.

Kaynak: Karar