DEVA Partisi lideri Babacan, Trabzon'da katıldığı iftar yemeğinde Gazze'yi bombardımana tutan İsrail ile ticarete devam eden iktidara seslendi. " 'Eğer ben bu seçimi kaybedersem, Gazze düşer' dememiş miydi? Seçimi kazandı ama Gazze düştü düşüyor" ifadelerini kullanan Babacan, "Lahey Adalet Divanı'na dava açıldı, “burada soykırımı” var denildi. Elin Şililisi, Meksikalısı katıldı. Türkiye ne yaptı? Bizim hükümet ne yaptı?" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AK Parti iktidarını Gazze konusunda "bağırıp çağırmaktan başka hiçbir şey yapmamakla" suçladı. Trabzon'da düzenlenen iftar programında konuşan Babacan, geçmiş seçim dönemlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Eğer biz düşersek, Gazze düşer" sözlerini hatırlatarak, "'Eğer biz düşersek, Gazze düşer' dememiş miydi? 'Eğer ben bu seçimi kaybedersem, Gazze düşer' dememiş miydi? Seçimi kazandı ama Gazze düştü düşüyor" dedi .

'ELİN ŞİLİLİSİ, MEKSİKALISI İSRAİL'E SES ÇIKARDI'

Babacan, açıklamalarında Gazze'deki krize karşı AK Parti iktidarı sadece hamasetle yetinmiş ve somut adımlar atmamış olmasına değindi. Babacan, Türkiye'nin uluslararası alanda etkili bir rol oynaması gerektiğini belirtirken, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı uluslararası hukuki adımlar attığını örnek gösterdi. Konuyla ilgili olarak Babacan, "Güney Afrika Cumhuriyeti, ta dünyanın öbür tarafından ne yaptı? Netanyahu hükümeti hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne suç duyurusuna bulundu, Lahey Adalet Divanı'na dava açtı, “burada soykırımı” var dedi. Elin Şililisi, Meksikalısı katıldı. Türkiye ne yaptı? Bizim hükümet ne yaptı? Pek çok ülke İsrail'e karşı ticaret ambargosu koydu. Elin Hollandalısı uçak parçaları satmayı yasakladı mahkeme kararıyla.

Çünkü bu uçaklar soykırımında kullanılıyor, sivil halkı bombalıyor diye. Dünyanın öbür ucundaki Malezya sadece ticareti kestiğiyle kalmadı, kendi limanlarının İsrail'le ticarette kullanılmasını yasakladı. Bırakın mal satmayı, “İsrail'e mal götüren gemiler benim limanlarıma uğrayamaz” dedi. Türkiye tam gaz ticarete devam ediyor. En ufak bir yaptırım yok bakın, en ufak bir yaptırım yok" ifadelerini kullandı.

'GÜCÜN YETMİYORSA TİCARETTEN VAZGEÇ'

Ancak Türkiye'nin aynı şekilde etkin bir tutum sergilemediğini ifade eden Babacan, hükümetin İsrail'le ticareti sürdürdüğünü ve herhangi bir yaptırım uygulamadığını dile getirdi. Diğer ülkelerin İsrail'e karşı ticaret ambargosu uyguladığını hatırlatan Babacan, Türkiye'nin ise ticarete devam ettiğini ve herhangi bir yaptırım uygulamadığını belirtirken, "Hadi gücün yetmiyor, hiç olmazsa ticaretten vazgeç. Çok değiştiler, çok. Paranın ucunu görünce akılları karışıyor. Paranın ucunu görünce zihinleri dağılıyor. İlke, değer hiçbir şey kalmıyor. Gerçekten yazık oldu. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, bu büyük ülke Gazze'de yaşanan katlama karşı hiçbir şey yapmadı, yapamadı" dedi.

Babacan, Türkiye'deki bazı medya organlarının da Gazze konusunu gündeme getirmediğini ve etkisiz kaldıklarını gözlemlediğini ifade etti. Hükümete yakın bazı gazetelerin Gazze krizine dair herhangi bir haber yapmadığını söyleyen Babacan, bu durumun hükümetin etkisizliğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Son olarak, Babacan Türkiye'nin Gazze krizine karşı harekete geçmemesi durumunda en azından ticareti durdurması gerektiğini savundu.

Sessizliğiniz Utanç Verici: Bu Saygısızlık ve İhanete Karşı Neden Suskunsunuz? Sessizliğiniz Utanç Verici: Bu Saygısızlık ve İhanete Karşı Neden Suskunsunuz?

Kaynak: Karar