İstanbul'un Eyüpsultan Göktürk semtinde, Kemer Country Göleti akış yönü ve Darıtartla Deresi havzasına inşaat firması tarafından "Doğadaki Lüks" sloganıyla lüks konutlar inşa ediliyor. Ancak, bölgedeki zeminin sıvılaşma riski taşıdığı ve konut inşasının riskli olduğu uyarısında bulunan uzmanlar var.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreter Yardımcısı Göktuğ Yeni, bölgede zemin etütlerine bakıldığında sıvılaşma riskinin çok yüksek olduğunu belirtiyor ve konut inşa etmenin kabul edilemez olduğunu ifade ediyor. Yeni, inşaat firmasının bu riski kabul ettiğini söyleyerek gerekli mühendislik önlemlerini aldıklarını belirtebileceğini ancak bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Eyüpsultan Belediyesi Meclisi'nin CHP'li Üyesi Filiz Gökçe de inşaatın su havzasına yapıldığına dikkat çekiyor ve ormanlar da dahil olmak üzere, talan edilmemiş yer kalmadığını söylüyor. Gökçe, su havzalarının imara açılmasının su kaynaklarının başka yere gitmesine neden olabileceğini ve kesinlikle imara açılmaması gerektiğini ifade ediyor.

Ancak Eyüpsultan Belediyesi, arazinin Kasım 2016'da jeolojik ve jeoteknik etütlerinin yapıldığını belirterek, inşaat için gerekli tüm yasal izinlere sahip olduklarını söylüyor. Belediye, inşaatın imar planı, kurum görüşleri ve imar mevzuatına uygun olarak ruhsatlandırıldığını vurguluyor.

Bu durumda, konut inşaatının devam etmesiyle birlikte, bölgedeki doğal yaşamın ve su kaynaklarının zarar görebileceği endişesi bulunuyor. Planlama esaslarına uygun olmadığı düşünülen bu inşaat, sadece rant nedeniyle gerçekleştirildiği düşüncesini akıllara getiriyor.

Kaynak: Milli Gazete