Türk-İş'in Mayıs ayı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için gereken asgari gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 18 bin 969 TL olarak belirlendi. Aynı dönemde, bu ailenin giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamını ifade eden yoksulluk sınırı ise 61 bin 788 TL olarak hesaplandı.

İPA: İstanbul’da Yaşamanın Maliyeti 3,7 Asgari Ücrete Denk İPA: İstanbul’da Yaşamanın Maliyeti 3,7 Asgari Ücrete Denk

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Mayıs 2024 dönemine ait Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre, temel mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları yılın ilk dört ayında olduğu gibi Mayıs ayında da devam etti.

AÇLIK SINIRI 18 BİN 969 LİRA YOKSULLUK SINIRI 61 BİN 788 LİRA

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gıda harcaması yapması gereken asgari tutar olan açlık sınırı, 18 bin 969 TL olarak belirlendi. Bu rakamın yanı sıra, aynı ailenin giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamını ifade eden yoksulluk sınırı ise 61 bin 788 TL olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın ise yaşama maliyeti aylık 24 bin 609 TL'ye yükseldi.

MUTFAK ENFLASYONUNDA ÇARPICI ARTIŞ

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise 'mutfak enflasyonu' olarak adlandırılan gıda fiyatlarındaki artış oldu. Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 7,02 oranında gerçekleşti. Beş aylık değişim oranı ise yüzde 31,44 olarak belirlendi. Son on iki ayda ise gıda fiyatlarındaki değişim oranı yüzde 83,06 olarak hesaplandı ve yıllık ortalama artış yüzde 79,43 olarak kaydedildi.

Kaynak: Karar

Editör: Ahmet Kacır