Harcamaların artmasıyla birlikte vatandaşların belini büken AKP iktidarı, seçim sonrası "rasyonel dönem" olarak adlandırdığı gelir artırıcı önlemlerine bir yenisini daha ekledi. Bu adımlar ise topluma önemli yükler getirecek.
Dün Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelere göre, mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranları artırıldı. Yüzde 18 olan KDV dilimi yüzde 20'ye, yüzde 8 olan dilim ise yüzde 10'a çıkarıldı. Ancak gıda ürünlerini kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde değişiklik yapılmadı. KDV artışları 10 Temmuz tarihinde yürürlüğe girecek. Ayrıca tüketici kredilerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yüzde 5 artırılarak yüzde 15 oldu.
Maktu harç tutarları da yüzde 50 artırıldı. Bu artış, sürücü belgesi harçları dışında pasaport, çalışma izni, tapu ve kadastro, ipotek, dava, noter, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçları gibi birçok alanda tahsil edilen harçları kapsıyor. Bunun yanında yurtdışından getirilen telefonlardan alınan harç ise yüzde 228 artışla 20 bin TL'ye yükseltildi. Ayrıca şans oyunlarından alınan vergiler de yükseltildi. Spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde vergi oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a, at yarışlarında yüzde 7'den yüzde 14'e, diğer şans oyunlarında ise yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarıldı.
Bu vergi artışlarının bütçe gelirlerine yaklaşık olarak 30 milyar TL etkisi olması tahmin ediliyor. Vergi uzmanları, vergi artışları sonrası enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize ederken, ekonomistler de bu artışların bütçe gelirlerine yüzde 2 civarında katkı sağlayabileceğini belirtiyor.
Ayrıca Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelere göre, mal ve hizmetlerde genel KDV oranları 2 puan artırılırken, temizlik ürünlerindeki KDV artışı ise 12 puan oldu. Otomobiller, beyaz eşyalar, mobilyalar, elektronik cihazlar, sigara, alkol gibi mallarda ise KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 20 olarak uygulanacak.
Bunun yanında dün TBMM'ye sunulan ek bütçe teklifi ile Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle yapılan harcamalar başta olmak üzere kamu idarelerinin ödenek ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor. Ek bütçe tutarı 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin TL olarak belirlenirken, en yüksek ödenek AFAD'a verilecek.
Yapılan zamlar sosyal medyada büyük tepki çekerken, ekonomistler ve uzmanlar vergi artışlarının ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.
Kaynak:Milli Gazete