ABD, yüksek derecede bağımlılığa neden olan fentanil maddesini yasa dışı ticarete soktuğu iddiasıyla onlarca Çinli şirkete ve kişiye yaptırım uyguladı. Uyuşturucuların reklamını yapmak, üretmek ve dağıtmakla suçlanan şirketlere uygulanan yaptırımlar, Pekin tarafından şiddetle kınandı.

Amerika Birleşik Devletleri, yüksek derecede bağımlılık yapan fentanil maddesinin yasa dışı ticaretine karıştığını iddia ettiği onlarca Çinli şirket ve kişi hakkında yaptırım uyguladı. Florida'daki ABD Savcılıkları ve Federal Hazine Bakanlığı tarafından getirilen suçlamalar ve yaptırımlar Çin tarafından şiddetle kınandı.

ABD'li yetkililer, fentanil gibi sentetik uyuşturucuların öncü kimyasallarının reklamını yapmak, üretmek ve dağıtmakla suçlanan Çinli şirketlere ve yöneticilere yönelik suçlamaları kapsayan faaliyetlerini, ABD tarihindeki en ölümcül aşırı doz krizine karşı verdikleri mücadelenin en son adımı olarak nitelendirdi.

"HALKIMIZI ZEHİRLEYEN ÇİN'DİR"

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, gazetecilere verdiği demeçte, "Bugün burada ABD hükümeti adına bir mesaj vermek için bulunuyoruz. Amerikan halkını fentanil ile zehirlemekten kimin sorumlu olduğunu, …Amerikalıların ölümüyle sonuçlanan bu küresel fentanil tedarik zincirinin genellikle Çin'deki kimya şirketleriyle başladığını biliyoruz" dedi.

Bazı Çinli kimyasal madde üreticisi şirketleri, yasa dışı maddeleri ABD'ye gönderirken sahte etiketler ve diğer mekanizmaları kullanarak tespit edilmekten kaçınmakla suçlayan savcılar, diğer sevkiyatların Meksika'nın güçlü Sinaloa uyuşturucu karteline gönderildiğini söyledi.

"ÇİN GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİ"

Çin hükümetinin narkotikle mücadele konusunda sağlam bir duruş sergilediğini belirten Çin'in Washington Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu, ABD'yi Çin'i "günah keçisi ilan etmekle", Çin ve ABD'nin uyuşturucuya karşı iş birliğini baltalamakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Haziran ayında Çin'e yaptığı ziyaret sırasında Washington'un fentanil akışını durdurma konusunda Pekin'den çok daha geniş çaplı bir iş birliği beklediğini açıkça ifade ettiğini söyledi. Her iki taraf da bu konuda bir çalışma grubu kurulması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Kaynak:Karar