Sandığa 48 saat kala ‘yeni dönem’ sinyalleriyle birlikte borsa yükseldi, Türkiye’nin uluslararası risk primi düştü. Piyasalar 15 Mayıs pozisyonu alırken yurtdışı oyların rekor kırması seçmen kitlelerinde ‘değişim’ yönünde güçlü bir beklentinin ifadesi olarak görüldü. Muhalefet temsilcileri de dikkat çeken gelişmeleri ‘Artık milli iradenin yönü görünür hale geldi’ şeklinde yorumladı.

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Türkiye kritik seçime hazırlanırken anketlerde ‘iktidar değişimi’ yönünde bir tablo öne çıktı. Yurtdışı oylarda rekor seviyede bir katılım olması da yeni dönem isteğinin yansıması olarak değerlendirildi. Kamuoyunda bu yönde iklim oluşmasının ardından en dikkat çeken gelişme piyasalarda yaşandı. Borsada kayda değer yükseliş meydana geldi. Türkiye’nin borçlanma oranlarını doğrudan etkileyen risk primi son beş ayın en düşük seviyesine indi. İki önemli sinyal ‘Piyasa muhalefetin kazanacağına yatırım yaptı’ yorumlarına yol açtı.

1205krt01a-tum.png

Türkiye tarihinin en kritik seçimlerine doğru giderken piyasalarda da hareketlilik artmaya başladı. Yayınlanan son aketlerde Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda kazanma ihtimalinin daha yüksek olması piyasalar olumlu yansıdı. 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek seçimlerden önce borsa yükselirken 2022’nin sonlarında zirveye çıkan Türkiye’nin Kredi Risk Pirimi (CDS) puanı düşmaya başladı.

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi perşembe yüzde 3,5’lik yükselişle 4650 puanı geçti. Hafta başından bu yana hareketli olacak bankacılık endeksi ise gün içerisinde yüzde 7,5 yükseldi. Güne 4507 puandan başlayan bankacılık endeksi, 4828 puana kadar yükseldi. Endeks, geçen haftayı 3990 puandan tamamlamıştı. Birçok banka yüzde 5’den fazla yükselirken en güçlü yükseliş yüzde 8’i aşan primle Yapı ve Kredi Bankası’nda gerçekleşti Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk birimi (CDS) ise 42 baz puanlık düşüşle 500 puanın altına geriledi. Seçimin ilk turda bitebileceği yönündeki söylentilerin borsada yukarı yönlü bir hareketi sağladığı yönünde daha önce haberler çıkmıştı. Uzmanlar yaşanan düşüşü Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanma ihtimaliyle ilişkilendirirken, piyasanın bu senaryo nedeniyle olumlu bir havaya girdiğini ifade etti.

İktisatçı Yalçın Karatepe sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede piyasadaki hareketliliğe dikkat çekerek ‘’Borsa yükseliyor, CDS primleri düşüyor. Hem içeride hem dışarıda Kılıçdaroğlu’nun zaferi satın alınıyor gibi’’ ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU MANİPÜLATÖRLERİ YİNE UYARDI

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, borsadaki manipülasyon iddialarının ardından yeni bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, borsa manipülatörlerine karşı geri adım atmayacağını belirterek “Yemin billah olsun ki gözünüzün yaşına bakmayacağım” dedi. Kılıçdaroğlu, paylaşımında şunları kaydetti: “Borsa manipülatörleri, sizin gözünüzün yaşına bakmayacağım. Yemin billah olsun ki bakmayacağım!” Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada seçimi kazanması halinde 15 Mayıs günü Borsa’ya soruşturma emri vereceğini duyurmuştu.

‘EKONOMİ VERİLERİ ZAFERİ MÜJDELİYOR’

Seçimde son viraja girilirken anketlerin muhalafetin lehine olması piyasalarda olumlu bir hava estirdi. Türkiye’nin risk primi Aralık 2022’den bu yana ilk kez 500 baz puanın altını test ederken Borsa İstanbul’da ise yükseliş yüzde 8’i aştı. Piyasalardaki olumlu tabloyu Twitter hesabından değerlendiren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ‘’Ekonomi piyasası verileri zaferi müjdeliyor. Haydi Türkiye, gelin bu işi ilk turda bitirelim! Bu seçimin kaybedeni olmayacak, hep birlikte kazanacağız’’ ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı, ekonomist Kerim Rota ise ‘’Gün içinde risk primimiz 545 bp’dan 495’e indi. Borsa İstanbul ise yüzde 8,5 yukarıda. Finans piyasasında buna benzer bir gün 9 Kasım 2020’de yaşanmıştı. Piyasalar kimler görevi bırakınca dış borca ödenen faizlerin düşeceğini, ülkenin şirketlerinin değer kazanacağını çok iyi bilir’’ dedi.

‘MİLLET İTTİFAKI’NIN KAZANMASI SATIN ALINIYOR’

Uzmanlar seçimlere sayılı günler kalırken, Borsa’da yaşanan olumlu havanın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanma ihtimaliyle ilişkilendirirken, piyasanın bu senaryo nedeniyle olumlu bir havaya girdiğini ifade etti. Ekonomist Doç. Dr Oğuz Demir konuya ilişkin Twitter’dan yaptığı değerlendirmede piyasanın iktidar değişikliğini fiyaladığını belirterek ‘’Borsa, sabah KONDA anketi ile birlikte İnce’nin çekilme haberini fiyatladı. Artış yüzde 5’e yaklaştı. Açıklama başladığında yüzde 2,5’lara kadar düştü artış. Açıklama sonrası şu an BIST100’deki artış yüzde 6’yı geçti. Piyasa iktidarın el değişmesini fiyatlıyor’’ ifadelerini kullandı.

Ekonomist Murat Sağman da Borsa’nın Kılıçdaroğlu’nun kazanma ihtimalini fiyatladığını aktararak ‘’Borsa yüzde 6 yükselişte 4800 seviyelerinde. Muharrem İnce çekildikten sonra ve son gelen anketlere göre Kılıçdaroğlu ilk turda kazanması ihtimalini fiyatlıyor borsa. Son zamanlarda hiç olmayan yabancı yatırımcılar da son günlerde bu yükselişe katıldığını görüyoruz…’’ dedi.

Demokrat Parti Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp ise ‘’Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi CDS son anketlerin yayımlanmasıyla birlikte sert düşüş göstererek, 5 ay sonra 500’ün altına indi. Banka hisseleri yüzde 20 yükseldi. Piyasalar Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’nı ve Milet İttiffakı’nın TBMM çoğunluğu kazanmasını satın alıyor’’ paylaşımında bulundu.

BANKACILIK HİSSELERİ TAVAN YAPTI

Türkiye’de seçimlere sayılı günler kalırken, Borsa tarafında bankacılık öncülüğündeki ralli dikkat çekti. Seçimin ilk turda biteceği yönündeki beklentilerle pazartesi günü bankacılık endeksi yüzde 8’i aşan bir yükseliş kaydetmişti. Borsa, dün gün içinde sert yükselişlerin olduğu bir seyir izlerken, Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla artışlar hız kazandı. BIST 100 endeksinde yükseliş yüzde 6’yı aştı; bankacılık endeksinde artış yüzde 9’un üzerine çıktı. En çok işlem gören hisse senetleri; İş Bankası (C), Türk Hava Yolları, Koç Holding, Yapı Kredi, ve Şişecam oldu.