Kiler Holding’in, 2015'te borçları karşılığında 100 milyon dolara Halk Bankası’na sattığı Sapphire Alışveriş Merkezi’ni 48 milyon dolara geri alması tartışma yaratırken Halkbank, haberlerin bankanın güveni ve itibarını sarsıcı nitelikte olduğunu vurguladı.

Halkbank, bazı yayın organlarında çıkan Sapphire AVM ile ilgili haberler üzerine Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama yaptı.

Halkbank'ın KAP'ta yer alan açıklamasında, şöyle denildi:

"Bazı medya yayınlarında ve sosyal medya hesaplarında, kamu bankaları tarafından kredi alacağının tahsil ve tasfiyesini sağlamak üzere Aralık/2019'da edinilen Safir AVM ve Seyir Terası'yla ilgili olarak bankamızın 2021 yılı Sayıştay Raporu’na da atıflar yapılmak suretiyle bahse konu gayrimenkulün Ocak/2023'teki Türk lirası satış değerinin güncel cari kurdan yabancı para karşılığının, 2019'daki Türk lirası değerinin o günkü kur baz alınarak hesaplanan yabancı para değerinden düşük olduğuna ve gayrimenkulün yarı fiyatına eski sahiplerine geri satıldığına dair yapılan haber ve söylentiler, gerçeğe aykırı, bağlamından kopuk, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı ve bankanın güven ve itibarını sarsıcı niteliktedir." 

Varlık borç takasına konu edilen kredinin Türk lirası cinsinden olup, gayrimenkullerin de Türk lirası cinsinden edinildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yabancı para cinsinden kredi tasfiyesi ile yabancı para cinsinden gayrimenkul edinimi söz konusu dahi değildir. Takasa konu kredinin faizler dahil güncel değeri, gayrimenkulün güncel satış değeri ile aynı seviyededir.

Güncel satış tutarı, gayrimenkullerin edinim değerinin oldukça üzerindedir. Satış işlemine ilişkin olarak yapılan haber ve söylentilerde; bahse konu gayrimenkullerin adeta yabancı para olarak edinildiği ve yabancı para olarak satıldığı izlenimi ve algısı oluşturulmasının ve ayrıca yıllar içindeki kur değişimleri dikkate alınmadan yabancı para değerlerinin hesaplanmasının gerçeği yansıtmadığı son derece açıktır." 

Açıklamada, "AVM’lerin piyasa değerini, yöresinde bulunan sair gayrimenkullerin fiyat artışları değil, AVM'nin gelecek yıllar dahil müşteri ziyaretçi sayısı, ciro kapasitesi, kiracı sayısı ve mağaza doluluk oranlarındaki artış eğilimi belirlemektedir" denildi. Açıklamada, şunlara vurgu yapıldı:

"Tüm bunlar ve pandemi sonrası gelişmeler, AVM'lerin piyasa değerini ve alıcı taleplerini olumsuz etkilemiştir. Gayrimenkuller ilanen satışa çıkarılmış, ilanda kaldığı süre boyunca bankaya yazılı olarak sadece 3 adet alım teklifi iletilmiştir. Gelen alım tekliflerindeki bedellerin ise, satış ilan bedelinden yüzde 35 ile yüzde 40 oranında daha düşük seviyelerde olduğu görülmüştür.

Nihayetinde gayrimenkullerin eski sahibi kredili firma tarafından iletilen alım teklifinin, gayrimenkullerin güncel ekspertiz değeri düzeyinde ve banka edinim maliyetinin üzerinde olması ile gelen diğer alım teklif bedellerinin oldukça üzerinde bulunması nedeniyle söz konusu teklif, banka Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunarak bahse konu gayrimenkullerin satışı gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, bankamızın 2021 yılı Sayıştay Raporu'nun hiçbir bölümünde Safir AVM ve Seyir Terası'nın yabancı para değeri ile ilgili olarak herhangi bir tespit yapılmadığı gibi sadece AVM'nin elden çıkarılmasına yönelik öneride bulunulmuş olup Bankamız, öneri doğrultusunda en uygun koşullarda AVM’nin elden çıkarılma işlemini gerçekleştirmiştir. 

Bankamızın güven ve itibarını sarsacak nitelikte haksız haber ve yorumların yapılması, Bankacılık Kanunu'nun, 'İtibarın Korunması' başlıklı madde hükümlerine de aykırılık teşkil etmekte olup gerçeği yansıtmayan açıklamalar hakkında her türlü hukuki ve cezai haklarımızı saklı tuttuğumuzu beyan ederiz
."

Kaynak: T24