Hak-İş'e bağlı Öz İletişim-İş, Türk Telekom Türk-İş'e bağlı Haber-İş'in 1271 ölü ve emekliyi üye olarak gösterip sağladığı usulsüz çoğunlukla TİS yetkisi verildiğini iddia etti. Söz konusu süreçte asgari ücretin altına düştüklerini söyleyen Öz İletişim-İş üyeleri "Usulsüz belge iptal edilsin, legal çoğunluk alan sendika masaya otursun. Bir an önce TİS imzalansın." diyerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

Hak-İş'e bağlı Öz İletişim-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2022 tarihinde Türk Telekom Türk-İş’e bağlı Haber-İş’in yaşamını yitiren ve emekli olan kişileri üye olarak gösterip iş yeri çoğunluğu sağladığını iddia ederek Toplu İş Sözleşmesi (TİS) yetkisi verilmesine itiraz etti.

YETKİ BELGESİ MANUEL GİRİLDİ

Öz İletişim-İş Genel Başkanı Mehmet Nur Güllüoğlu geçtiğimiz günlerde konuya dair düzenlediği basın açıklamasında, "Emekliler eklenerek verilen yetki belgesi usulsüzdür. Bakanlık sistemlerinden otomatik olarak verilmesi gereken yetki belgesi, sisteme manuel müdahale edilerek Haber-İş lehine düzenlenmiştir. Ayrıca Türk Telekom’da çalışan 1350 kişi sanki Telekom’da çalışmıyor gibi Bakanlık sistemlerinden çıkarılmıştır.

6 bin 550 kişinin Haber-İş’e üye olduğu yetki belgesinde belirtilmiştir. Oysa Haber-İş’te emekliler ve vefat edenler düşüldükten sonra gerçek üye sayısı 5 bin 279’dur. Bu sayı da Toplu İş Sözleşmesi yetkisi verilmesi için yeterli bir sayı değildir." ifadelerini kaydetti.

Haber-İş'in TİS masasına oturmasının ardından mağdur olduklarını belirten Öz İletişim-İş üyeleri asgari ücretin altına düştüklerini de belirtti. Sosyal medya uygulaması Twitter üzerinden mağduriyetlerini ve taleplerini anlatan sendika üyeleri şu ifadeleri paylaştı:

Bu flood işçi mağduriyeti içermektedir.

1271 ölü ve emekliyle usulsüz çoğunluk tespit belgesini nasıl düzenledi? Asgari ücrete düşen 10.000
@TurkTelekom çalışanı TİS dönemi bakanlık tarafından nasıl mağdur edildi? Geçen yıl @TurkiyeHaberis
sendikasıyla yıllardır yaşadığımız sorunlar neticesinde anayasal hakkımızı kullanarak istifa edip, Telegram üzerinden 81 ilde örgütlenip beraber karar verdiğimiz @oziletisimis sendikasına birçok arkadaşımızla geçiş yaptık. (Toplamda 5100+ kişi)

Sendikamız örgütlenme sürecinde bakanlığın üyelik sisteminde sorun tespit etti ve dört defa yazılı olarak bildirimde bulundu. Emekliler @TurkiyeHaberis sendikasında aktif üye olarak görünüyordu. Aylarca konuştuk tartıştık yazdık ama @TurkiyeHaberis de bu konuda hiçbir adım atmadı.

32 ÖLÜ 1271 EMEKLİ ÜYE KAYDEDİLDİ

1 Kasım’da başvurular yapıldı. 5 Kasım’da Hakkı Şekerbay göreve atandı. 17 Kasım’da Hakkı bey tüm yazılı sözlü uyarılara rağmen, 32 ölü ve 1271 emekli üyeyle @TurkiyeHaberis lehine usulsüz belge düzenlendi. (Tüm deliller, isimler, TC’ler @oziletisimis sendikasında mevcuttur.) @oziletisimis
sendikası usulsüz belgeye itiraz etti. Bakanlığın mahkemeye gönderdiği belgede ölü ve emeklileri tespit etti. Nüfus ve SGK’dan belgeler geldiğinde savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Bakanlık önünde basın açıklaması yaptı.

Bu organizasyonun @TurkTelekom'da işçilerle örgütlenen @oziletisimis sendikasının önünü kesmek amacıyla @TurkiyeHaberis ve @turkiskonf tarafından yapıldığını tahmin ediyoruz. Sendika kendi sistemindeki ölü ve emekli üyesini bilmez mi ? Düzeltmek için neden hamle yapmaz?

ASGARİ ÜCRETİN ALTINA DÜŞTÜK

Amacımız devlete sesimizi duyurmak. 9 şubattaki davada @csgbakanligi'nın hatasını telafi etmesini istiyoruz.

Asgari ücretin altına düştüğümüz TİS döneminde bir an önce davanın sonuçlanmasını istiyoruz. Lütfen işçileri mahkemelerde daha fazla mağdur etmeyin. 10.000 Türk Telekom çalışanının kamuoyuna ve bakanlığa sesini duyurmanızı rica ediyoruz.

Mahkeme bir an önce bitsin, usulsüz belge iptal edilsin, legal çoğunluk alan sendika masaya otursun. Bir an önce TİS imzalansın. Başka hiç bir talebimiz yok.