Son zamanlarda enflasyonun etkisiyle birçok ürün ve hizmetin fiyatı artış gösterdi. Elektrikten ulaşıma, gıdadan kiralara kadar her şeye gelen zamlar, vatandaşın belini bükerken, ekonomideki büyüme hedeflerini de gölgede bırakıyor. İşte geçtiğimiz dönemde zamlanan ürün ve hizmetler..
Ülkemizde zam furyası dinmiyor, vatandaşın cebi yanmaya devam ediyor. Enflasyonun etkisiyle her geçen gün yeni bir ürüne veya hizmete zam geliyor. Son dönemde elektrikten doğalgaza, akaryakıttan ulaşıma, sigaradan kiralara kadar pek çok ürün ve hizmete peş peşe zamlar geldi.
İŞTE SON DÖNEMDE ZAMLANAN ÜRÜN VE HİZMETLER
DOĞALGAZ
Ağustos ayından itibaren doğalgaz faturaları önemli ölçüde arttı. Konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 38 zam yapıldı.
1 Ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı yüzde 38, yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatı ise yüzde 33,1 arttı.
TOPLU TAŞIMA
İstanbul'da toplu taşıma zammı vatandaşı vurdu!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'nin kararına göre, İstanbul'daki toplu taşıma ücretlerinde ortalama yüzde 13 oranında artış oldu. Yeni zamlı tarifeye ile tam elektronik bilet 17,70 TL’den 20 TL’ye öğrenci bileti 8,64 TL’den 9,76 TL’ye çıktı.
KİRADA % 25'LİK TAVAN ZAM UYGULAMASI
Konut kiralarında ise yüzde 25’lik tavan zam uygulaması 1 Temmuz'dan itibaren son verildi. Yeni dönemde kira artış oranı enflasyon rakamlarına bağlı olarak TÜFE oranına göre belirleniyor.
AKARYAKIT
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in açıkladığı enflasyon rakamlarının ardından, akaryakıtlara ÖTV zammı yapıldı. Bu zamla birlikte, benzin, motorin ve LPG fiyatları yükseldi.
Benzin, motorin ve otogazda (LPG) maktu ÖTV tutarları altı aylık üretici enflasyonu kadar zamlandı.
ELEKTRİK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan açıklamaya göre, elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapıldı.
Tarifeler 1 Temmuz itibari ile geçerli oldu.
SİGARA
TÜİK'in açıkladığı üretici enflasyonu verileri doğrultusunda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları güncellendi. Altı aylık üretici enflasyonu olan yüzde 19,49 oranında zam geldi.
YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI
Daha önce 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının 500 TL olarak belirlenirken her yıl yeniden değerleme oranında artış olacak.
Kaynak: Milli Gazete