Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “50+1 şartının değişmesi isabetli olur. Daha çok oy alan seçilmeli” çıkışının ardından AK Parti'nin mini anayasa değişikliği paketi hazırladığı belirtildi. AK Partili hukukçu kurmaylar da, 360 oyun şu anda Meclis’te bulunmasının zor olduğuna dikkat çekerek, mini bir değişiklik paketiyle sürecin daha kolay yürütülebileceği görüşünü savunuyor. Mini Anayasa değişikliği paketinde 50+1 yerine '40+1' ya da 'en çok oyu alan seçilsin' seçenekleri üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Almanya dönüşü 50+1’in değişip değişmeyeceği yolundaki bir soru üzerine değişmesinin isabetli olacağını belirterek “Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa” yanıtını vermesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Yeni anayasa için gerekli sayısal çoğunluk konusunda uzlaşı havasının oluşmaması rotayı mini bir anayasa değişiklik paketine yöneltti. Hürriyet'ten Ebru Karatosun'un haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bu amaçla partileri ziyaret edip görüşmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda kurulan Anayasa Bilim Komisyonu da yaklaşık 130 maddelik yeni bir anayasa taslağı hazırlamıştı. AK Partili hukukçu kurmaylar da, yeni anayasa çalışmalarının süreceğini ancak referandum için gerekli 360 oyun şu anda Meclis’te bulunmasının zor olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle mini bir değişiklik paketiyle sürecin daha kolay yürütülebileceği görüşünü savunuyor.

PAKETE AİLE VE BAŞÖRTÜSÜ DE EKLENECEK

Bu kapsamda, mini Anayasa değişikliği paketinde 50+1 yerine, “40+1” ya da “en çok oyu alan seçilsin” seçenekleri üzerinde durulduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı adaylığında iki dönem kuralıyla ilgili herhangi bir değişikliğin olmayacağı kaydedilen söz konusu pakette, aile ve başörtüsü düzenlemelerinin de yer alacağı öğrenildi. AK Parti’nin bu konuda partileri ziyaret edeceği, özellikle İYİ Parti ile uzlaşı arayacağı ifade edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’daki temaslarının ardından Türkiye’ye dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtlarken Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki 50+1 şartıyla ilgili şunları söylemişti:

“50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla “en fazla oyu alan aday seçilir” denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçimi için gerekli olan 50+1 şartının kaldırılması gerektiğini söylemesinin ardından, bu sözler üzerinden yeni anayasa çağrısını yinelerken, siyasetin gündemi de bir anda değişti.

Masada iki seçenek var

Hürriyet’te yer alan habere göre; yeni anayasa çalışmasında bu kuralın değişmesine yer verilebileceği, masada iki seçenek olduğu belirtildi.

Anayasa değişikliği paketinde 50+1 yerine, “40+1” ya da “en çok oyu alan seçilsin” seçenekleri üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı adaylığında iki dönem kuralıyla ilgili herhangi bir değişikliğin olmayacağı kaydedilen söz konusu pakette, aile ve başörtüsü düzenlemelerinin de yer alacağı öğrenildi.

AKP’nin bu konuda partileri ziyaret edeceği, özellikle İyi Parti ile uzlaşı arayacağı ifade edildi.

Erdoğan ne demişti?

Almanya ziyareti dönüşü uçakta bir grup gazeteciyle röportaj gerçekleştiren AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde cumhurbaşkanı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa. Ama oy sayısı itibarıyla ‘En fazla oyu alan aday seçilir’ dendiği zaman seçim hızlıca tamamlanır” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'le Ticaret Bir Haftadır Tam Gaz:Rakamlarla Ticaretin Boyutları İsrail'le Ticaret Bir Haftadır Tam Gaz:Rakamlarla Ticaretin Boyutları

Kısa Dalga