Tarım ve Orman Bakanlığının, Tarım Kredi Kooperatiflerine verdiği 50 bin koyun ihracat yetkisi, ihalesiz bir şekilde belli firmalara verilirken, diğer firmaların ise önü kesildi. İhracat izni için başvuran birçok firmanın başvurusu, “haklarında hiçbir soruşturma yapılmadan” Cumhurbaşkanlığı güvenlik soruşturmasına takıldıkları gerekçesiyle reddedildi!

RANT KAPISI OLUŞTURULDU

2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği yetkiye istinaden, Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerdeki küçükbaş hayvanların Katar başta olmak üzere Körfez ülkelerine ihracatı ile ilgili olarak Tarım Kredi Kooperatifleri yetkilendirilmişti. Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu yetkiyi kötüye kullanarak bir rant kapısı oluşturduğu ortaya çıktı.

TEK BİR KİŞİYE İHALESİZ VERİLDİ

İhracat izninin yüzde 80’i daha önce hiçbir koyun ihracatı bulunmayan tek bir kişiye ihalesiz bir şekilde verilirken, ihracat izni için başvuran birçok firmanın ise güvenlik soruşturmasına takıldıkları gerekçesiyle başvuruları reddedildi. Tarım Kredi’nin bu yolla firmalara terörle iltisaklı olduklarını ima edip, adeta aba altından sopa gösterip itiraz etmelerini engellemeyi amaçladığı kaydediliyor.

2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği yetkiye istinaden Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerdeki küçükbaş hayvanların Katar başta olmak üzere Körfez ülkelerine ihracatı ile ilgili olarak Tarım Kredi Kooperatifleri yetkilendirilmişti. Tarım Kredi Kooperatifleri, bu yetkiyi kötüye kullanarak bir rant kapısı oluşturduğu ortaya çıktı. İhracat izninin yüzde 80’i daha önce hiçbir koyun ihracatı bulunmayan tek bir kişiye ihalesiz bir şekilde verilirken, ihracat izni için başvuran birçok firma ise güvenlik soruşturmasına takıldıkları gerekçesiyle başvuruları reddedildi.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Türkiye üzerinden Suriye’den Körfez ülkelerine transit koyun ihracatı Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ihalesiz bir şekilde Feyzullah Sayın’a verilirken, 2023 yılı ihracat kotasının da yüzde 80’i yine aynı kişiye verildiği ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin küçükbaş hayvan ihracatını kapattığı bir dönemde, firmaya verilen yüksek ihracat kotası ile büyük bir kıyak geçilirken, Feyzullah Sayın’ın arkasındaki siyasi bağlantılar sorgulanmaya başlanmıştı.

KURGULANAN TEZGÂH ORTAYA ÇIKTI

Suriye’den Türkiye üzerinden Körfez ülkelerine yapılan koyun ihracatı peşkeşinde gündeme gelen şok iddia ise akıllara durgunluk verdi. İddialara göre, Tarım Kredi Kooperatiflerinin peşkeşi meşrulaştırmak için ihracat başvurusunda bulunan birçok firmayı, “Cumhurbaşkanlığınca yapılan güvenlik soruşturmasından geçemediklerini” gerekçe göstererek geri çevirdiği ancak bunun büyük bir tezgâh olduğu ortaya çıktı. Tarım Kredi’nin bu yolla firmalara terörle iltisaklı olduklarını ima edip adeta aba altından sopa gösterip, itiraz etmelerini engellemeyi amaçladığı kaydediliyor.

BiR FiRMANIN, CUMHURBAŞKANLIĞINDA YAPTIĞI ARAŞTIRMA GERÇEĞİ ORTAYA KOYDU

İhracat başvurusu “güvenlik soruşturması”ndan dolayı reddedilen birçok firma korkup, güvenlik soruşturmasından neden geçemediklerine dair hiçbir itirazda bulunmazken, bir firmanın konunun üzerine gitmesi, Cumhurbaşkanlığı ismi kullanılarak güvenlik soruşturması adı altında kurgulanan tezgâhı ortaya çıkardı.

İsminin açıklanmasını istemeyen firma yetkilisi, Cumhurbaşkanlığında yaptıkları araştırmada gerçekte böyle bir güvenlik soruşturmasının yapılmadığını ortaya çıkardıklarını belirterek, “Devletimize karşı nasıl bir suç işlemişiz ki, Hatay’da valilik firmamıza iş verirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinde güvenlik soruşturmasına takılıyoruz? Tarım Kredi Kooperatiflerinin koyun ihracat iznini yandaşa vermek için uyguladığı bir tezgâhmış! Kurgulanan bu tezgâhta Cumhurbaşkanlığı isminin kullanılması ise yolsuzlukta artık hiçbir sınır tanınmadığını gösteriyor” dedi.

“HATAY VALİLİĞİNDE GÜVENLİK SORUŞTURMASINA TAKILMIYORUZ AMA…”

Kendi firmasının aynı zamanda deprem bölgesinde Hatay’da Valilik adına yıkım ve enkaz işini yaptığını ve herhangi bir güvenlik soruşturmasına takılmadıklarını dile getiren firma yetkilisi, şunları kaydetti:

“Suriye’den koyun ihracatı ile ilgili Tarım Kredi Kooperatiflerine yaptığımız başvurumuzun güvenlik soruşturmasından dolayı reddedilmesi üzerine üst makamlara başvurarak bunun gerekçesini öğrenmek istedim. Devletimize karşı nasıl bir suç işlemişiz ki Hatay’da Valilik firmamıza iş verirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinde güvenlik soruşturmasına takılıyoruz? Üst makamlara yaptığım başvuruda Tarım Kredi Kooperatiflerinin aslında bizimle ilgili herhangi bir resmi yazışmanın olmadığını ve gerçek anlamda bir soruşturmanın dahi yapılmadığını öğrendim. Bunu öğrenince şok oldum. Tarım Kredi Kooperatiflerinin koyun ihracat iznini yandaşa vermek için uyguladığı bir tezgâhmış! Kurgulanan bu tezgâhta Cumhurbaşkanlığı isminin kullanılması ise yolsuzlukta artık hiçbir sınır tanınmadığını gösteriyor.”

HAYVAN BAŞI 30 DOLAR İDDİASI!

Milli Gazete'den Saadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığının, Suriye’den Körfez ülkelerine yapılmak üzere Tarım Kredi Kooperatiflerine verdiği 50 bin koyun ihracatı yetkisini kötüye kullanarak yüzde 80’ini hiçbir ihale yapmadan Feyzullah Sayın’a verdiğine dikkat çeken firma yetkilisi, buradaki peşkeşi örtmek için de yüzde 20’sinin yine anlaşmalı oldukları birkaç firmaya verildiğini bildirdi. Daha önce herhangi bir hayvan ihracatı yapmayan Feyzullah Sayın’a kotanın neredeyse tamamının verilmesinin buradaki tezgâhın boyutunu gözler önüne serdiğini dile getiren firma yetkilisi, Feyzullah Sayın’ın da kendisi ihracat yapamadığı için aldığı ihracat iznini ihracat yapabilen firmalara hayvan başına 30 dolara sattığını iddia etti.

Bir 7 kişi, gazete bayisi ve yazı görseli olabilir