Açlık sınırı ve yoksulluk sınırı, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun verilerine göre mayıs ayında yükseldi. Açlık sınırı 19 bin 926 liraya çıkarken, yoksulluk sınırı 59 bin 353 liraya ulaştı. Yılın ilk beş aylık döneminde açlık sınırı 3 bin 443 lira, yoksulluk sınırı ise 12 bin 368 lira arttı. Bir yıllık dönemde ise yoksulluk sınırı 28 bin 201 lira artış görüldü.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR tarafından yapılan açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Mayıs 2024 sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre; açlık sınırı mayısta 19 bin 926 liraya yükselirken, yoksulluk sınırı 59 bin 353 liraya çıktı.

BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜKSELDİ

Mayıs ayında yapılan araştırmaya göre, açlık sınırı bir önceki aya göre 36 lira artarak yükseldi. Gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise bin 110 liralık artışla 39 bin 426 liraya çıktı. Her iki harcama toplamından oluşan yoksulluk sınırı ise önceki aya göre bin 148 lira artış gösterdi.

BİR YILDA 28 BİN LİRALIK YÜKSELİŞ

Son bir yıllık dönemde ise açlık sınırı 8 bin 116 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 20 bin 84 lira arttı. Toplam yoksulluk sınırı ise 28 bin 201 liralık bir artış kaydetti.

Prof. Dr. Hakan Kara Ertelenen Zamlara Dikkat Çekti: Memur ve Emekli İçin Enflasyon Rakamları Manipüle Edildi Prof. Dr. Hakan Kara Ertelenen Zamlara Dikkat Çekti: Memur ve Emekli İçin Enflasyon Rakamları Manipüle Edildi

Araştırmaya göre, gıda harcamaları hemen her kaleminde artış yaşandı. Özellikle et-balık-yumurta, süt, meyve ve sebze gibi temel gıda maddeleri için yapılan harcamalarda artış gözlendi. Örneğin, et-balık-yumurta harcamaları yıllık olarak 2 bin 541 lira artarak 5 bin 995 liraya ulaştı.

Gıda dışı harcamalarda da yükseliş gözlendi. Giyim, barınma, ulaştırma ve tatil-otel gibi kalemlerde artış yaşandı. Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için yapması gereken toplam harcamaları gösteren yoksulluk sınırı ise mayıs ayında bin 148 lira daha artarak 59 bin 353 liraya yükseldi.

Editör: Ahmet Kacır