Cumhur İttifakı: Açılım Beklentisi Krizi Alevlendirdi Cumhur İttifakı: Açılım Beklentisi Krizi Alevlendirdi

İşsiz kalanların güvencesi olması için oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’nu patronun güvencesi haline geldi. İşsizlik Sigortası Fonu’nundan yılın ilk 2 ayında işverene aktarılan kaynak, işsizlere ödenen miktarın 2.2 katı oldu. Şubat ayında işsizlik ödeneği için ayrılan tutar 3.2 milyar TL iken, işverenlere yönlendirilen kaynak miktarı 7.2 milyar TL’ye ulaştı.

Türkiye'de işsiz kalan vatandaşların güvencesi olması amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, aslında işverenlere bir güvence kaynağı haline geldi. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 2024'ün ilk iki ayında işverene aktarılan kaynak miktarı, işsizlere ödenen miktarın 2.2 katına ulaştı. Şubat ayı itibarıyla işsizlik ödeneği olarak ayrılan tutar 3.2 milyar TL iken, işverenlere yönlendirilen kaynak miktarı 7.2 milyar TL oldu.

TOPLAM VARLIK 208 MİLYARI AŞTI

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yılın ilk iki ayında işverene aktarılan kaynak, işsize ödenenin 2.2 katı olurken, işsizlik ödeneği talebinde bulunanların yarısının bu haktan yararlanamaması dikkat çekiyor. 'Kaynak yok' gerekçesiyle emeklilere ve asgari ücretlilere zam yapılmazken, fonun büyük bir kısmının işverenlere aktarıldığı görülüyor. İŞKUR'un Şubat ayı bültenine göre, fonun toplam varlığı 208 milyar 670 milyon 31 bin TL'ye ulaşmış durumda.

Şubat ayında, fon işsizlik ödeneği olarak 3 milyar 217 milyon 279 bin TL dağıtırken, işverenlere teşvikler, destek ödemeleri ve işbaşı eğitim programları kapsamında toplam 7 milyar 180 milyon 590 bin TL aktardı. 2024'ün ilk iki ayında işverenlere yönelik destekler, işsizlik ödeneklerinin 2.2 katına ulaştı.

PATRONA 14 MİLYAR LİRA KAYNAK AKTARILDI

Ocak ve Şubat aylarında işverenlere yönelik teşvik ve destek ödemeleri için toplam 9 milyar 940 milyon 340 bin TL, işbaşı eğitim programları için ise 4 milyar 57 milyon 320 bin TL destek sağlandı. İki ayda işverenlere verilen toplam destek 13 milyar 997 milyon 660 bin TL'ye ulaşırken, işsizlere yapılan ödeme 6 milyar 261 milyon 744 bin TL oldu.

Karar'ın haberine göre, Mart 2002'den itibaren işsizlik ödeneğine başvuran yaklaşık 19.4 milyon kişiden sadece 10.5 milyonu ödeneğe hak kazanırken, bu kişilere yapılan ödeme tutarı 74.3 milyar TL oldu. İşverenlere son yıllarda yapılan teşvik ve destek ödemeleri, işsizlere 22 yılda ödenen tutarı aşarak 78.5 milyar TL'ye ulaştı. Bu durum, İşsizlik Sigortası Fonu'nun asıl amacından saparak işverenlere destek olarak dönüşmesine yol açıyor.