Şanlıurfa'da meydana gelen sel felaketinde göle dönen ve dalgıçların arama-kurtarma çalışması yaptığı Abide Köprülü Kavşağı'nı Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, 3 Aralık 2022'de "Büyükşehir belediyemiz gerçekten kendisini en güzel şekilde ispat etti" sözleriyle hizmete açmıştı.

SEL AFETİ DE FELAKETE DÖNÜŞTÜ

Şanlıurfa'da dün (14 Mart) akşam saatlerinden beri etkili olan sağanak yağış sonucu merkez Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı. Sel felaketi sonucu şimdilik 10 kişi hayatını kaybetti. Sel sularının içinden onlarca kişi yüzerek çıktı. Kent merkezindeki yollar ve caddeler suya gömülürken, Abide Kavşağı alt geçidi tamamen göle döndü ve bölgeye yönlendirilen dalgıç ekipleri arama-kurtarma çalışması başlattı. 

AÇILIŞINI ERDOĞAN YAPMIŞTI

Abide Köprülü Kavşağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Aralık 2022'de hizmete açılmıştı.

Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada, AKP'li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ni çalışmalarını överek, "Büyükşehir belediyemiz yaklaşık 1 milyar liraya yakın bütçeyle yatırımlar gerçekleştirdi. Abide ve Karakoyun köprülü kavşaklarını inşa etti ve bugün açılışını yapıyoruz. Yaptığı 1 milyon 860 bin metrekare beton parkeyle, 156 kilometre beton yolla, kurduğu asfalt şantiyesiyle büyükşehir belediyemiz gerçekten kendisini en güzel şekilde ispat etti" ifadelerini kullanmıştı.

ABİDE KAVŞAĞI İHALESİ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan Abide Kavşağı ihalesinin adrese teslim olarak el altından verildiği iddia edilmişti. Büyükşehirden konuyla ilgili bir açıklama yapılmamıştı. Şanlıurfa’nın kalbi konumunda olan ve her gün yüzbinlerce aracın kullandığı Abide Kavşağı'nda özellikle işe gidiş ve çıkış saatlerinde trafik felç oluyordu. 5 farklı bulvarın bağlantısını sağlayan kavşakta yoğunluğa bağlı olarak kazalar da kaçınılmaz olurken Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi de trafiği rahatlatacak proje hazırlamıştı. Hazırlanan projede kavşağa  köprü yapılması kararı alındı. 6 firmanın teklif verdiği ihaleyi OHİTAN İnşaat, Mühendislik, Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi aldı. Yapılan ihalenin açık ihale usulü olmadığını ileri süren Şanlıurfa Barosu duruma tepki göstermişti.

Baro, Büyükşehir Belediyesi'ne pazarlık usulü uygulanmasındaki aciliyeti sordu ve " Urfa BŞB tarafından bir firmaya verilen Abide Kavşağı İlave Köprü Yapım işi, neden rekabet ortamı yaratılarak açık ihale usulü ile yapılmamıştır? Davet usulü kullanılmasında nasıl bir aciliyet söz konusudur? Bu konuda kamuoyunu tatmin edici somut açıklama bekliyoruz" demişti.

Kaynak:Milli Gazete