Türkiye'de bakanlık bünyesindeki diş hekimi sayısı yüzde 30 iken bu rakamın iki katı özel sektörde yer alıyor. Neredeyse beş yıl sonraya randevu bulabilen vatandaşlar ise özele gitmek istediklerinde fahiş ücretlerle karşılaşıyor. Randevu bulabilen vatandaşlar ise ya birçok işlemini yapamıyor ya da SGK masrafları karşılanmıyor.

Türkiye'de ağız ve diş sağlığındaki randevu sorunu çığ gibi büyümeye devam ediyor. Bunun temel etkenlerinden birisi de kamu ve özelde çalışan diş hekimleri arasındaki oransal fark olarak göze çarpıyor.

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, Türkiye’deki diş hekimlerinin yalnızca yüzde 30’u Sağlık Bakanlığı’nda çalışıyor. Bakanlık bünyesinde çalışan diş hekimi sayısının iki katı özel sektörde bulunuyor. Bu nedenle vatandaşlar kamusal alanda ağız ve diş sağlığı hizmetlerine erişemiyor. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde (ADSM) randevu almak aylar alırken üniversite hastanelerinde de ancak beş yıl sonraya kadar randevu bulunabiliyor. Randevu bulunabilse bile birçok önemli işlem ya hiç yapılmıyor ya da SGK masrafları karşılamıyor.

ÜCRETLER ÖZELDE FAHİŞ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, özele yönlendirilen vatandaşların fahiş ücretler ödediğini vurguladı. Yalçınkaya, “Sağlık Bakanlığı, 2022 faaliyet raporunda diş sağlığı konusundaki başarısızlığını itiraf ediyor. Diş ünitesi başına nüfus hedefi olarak 7 bin 900 denmiş ancak hedef, 8 bin 223 olarak gerçekleşmiş. Pandemi döneminde yatırımların aksadığı, önceliğin değiştiği ve yatırım yapılmadığını ifade ediliyor” dedi.

ÇÖZÜM, 5 DAKİKA MUAYENE

Kamuda diş sağlığı hizmetinde kalitesiz malzeme kullanıldığının altını çizen Yalçınkaya, “Hem ekipman ve malzeme hem personel eksikliği halkın diş sağlığına erişimini engelliyor. Bakanlık diş dışındaki alanlarda 5 dakikada muayene uygulamasıyla sorunu çözmeye çalışıyor. Ancak diş sağlığında bu kadar kısa tedavi mümkün değil” diye konuştu.

'BAKANLIK DİŞ SAĞLIĞINI 'ESTETİK' OLARAK GÖRÜYOR'

Bakanlığın diş sağlığını “estetik” olarak algıladığını belirten Yalçınkaya, “SGK’den sorumlu bir bakan son model bir Mercedes’e biniyor ve bunu bir ihtiyaç olarak görüyorsa insanların protez, implant gibi sağlıklı bir dişe erişim hakkı da estetik olarak değerlendirilemez. Asgari ücretli bir kişi, bu tedaviyi almak zorunda kalıyorsa estetik olarak değerlendirilemez. Asgari ücretli ancak hayatında elzem olanı karşılayabilir. Vatandaş, SGK primini ödüyorsa tüm sağlık hizmetlerini de ücretsiz ve nitelikli alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.