Et fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Son 1 haftada kilosu 40 lira artan kuzu karkas etinin kilosu 460 liraya kadar çıktı. Fiyat artışları sonrası satışlar yüzde 30 düştü. Uzmanlar ve muhalefet kırmızı ette acil önlem çağrısı yaparak, girdi fiyatlarına müdahale edilmezse önümüzdeki 4-5 ay içinde et fiyatlarının 1000 TL'yi aşacağı uyarısında bulundu.

Son dönemde akaryakıttan gıdaya birçok ürüne zam gelmeye devam ediyor. Temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatı cep yakıyor. Gıdada son zam ise et fiyatlarına geldi. Üreticiler maliyetten şikayetçi.

CHP Genel Başkan yardımcısı Erhan Adem, konuyla ilgili açıklama yaparak, 2010 yılında 25 lira olan etin kilogram fiyatının şu an 460 TL'ye ulaştığını ve artışın devam ettiğini belirtti. Ramazan öncesi yapılan bu zamların anlaşılmaz olduğunu vurgulayan adem, Türkiye'nin hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülkeden, hayvan ithal eden bir ülkeye dönüştüğünü kaydetti.

'İTHAL ET DÖVİZLE ALINDIĞI İÇİN PAHALI'

"Vatandaş eti, sütü alamıyor" diyen Adem Türkiye'nin her yerinde mera olmasına rağmen canlı hayvan ithalatı yapılıyor. Üreticiler üretim yapamaz hale geldi. Tarım Bakanlığı sorunu ithal et ile çözmeye çalışıyor ama ithal et de dövizle alındığı için pahalı." dedi.

'MALİYETLERİN DÜŞMESİ GEREKİYOR'

"Fiyatların durması ve düşmesi için üretim maliyetlerinin düşmesi gerekiyor" diyen Adem "Türkiye hayvancılıkta kaos içinde. Ülkenin hayvan ithalatına değil, üretim maliyetlerini düşürmeye ya da vatandaşın alım gücünü artırmaya ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. Adem et fiyatlarına dair yaptığı açıklamada, girdi fiyatlarına müdahale edilmezse önümüzdeki 4-5 ay içinde et fiyatlarının 1000 TL'yi aşacağını da söyledi.

ÜRETİCİLER MALİYETLERDEN ŞİKAYETÇİ

Türkiye Kasaplar Federasyonu eski başkanı Fazlı Yalçındağ da, küçükbaş hayvancılık yapanların fiyat artışlarını maliyetlere bağladı. Yalçındağ, "Üreticiler, sattıkları kuzuyla çobanın parasını karşılayamadıklarını belirtiyorlar. Üretici verdiğim arpanın parasını karşılayamıyorum diyor. Kimseye bir şey söyleyecek durumumuz yok. Memleketin genel anlamda bir yüksek enflasyonu var. Yine TÜİK verilerine göre hayvan sayısında da bir azalma var. Bunun nedenlerini sorgulamak lazım" dedi.

Karar'da yer alan habere göre, Uzmanlar da eğer et fiyatlarına müdahale edilmezse, önümüzdeki aylarda et fiyatlarının 1000 TL'yi aşması ve etin halk için daha da ulaşılmaz bir hale gelmesinden endişe ediyor.

Makam Araçlarından Yeni Kamu Binasına; kamuda Tasarruf İçin Liste Hazırlandı, Uymayana Yaptırım Var Makam Araçlarından Yeni Kamu Binasına; kamuda Tasarruf İçin Liste Hazırlandı, Uymayana Yaptırım Var

Öte yandan geçtiğimiz hafta zamlanan kuzu karkas etine bu hafta da zam geldi. Son 1 haftada kilosu 40 lira artan kuzu karkas etinin kilosu 460 liraya kadar çıktı. Dana kuşbaşı ise 410 liradan 480 liraya kadar çıkıyor. Fiyat artışları sonrası satışlar ise yüzde 30 düştü.