Dövizdeki artışla TL'de rekor kayıp yaşanırken vatandaşın yükü artıyor. Ekonomi yönetiminin mali disiplini dolaylı vergilerle sağlayacağına ve bunun da enflasyona baskı yaratacağını öngören Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, seçim sonrasını işaret ederek 'Dolaylı vergiler gelecek' dedi

Prof. Dr. Demiralp, 'Dolaylı vergiler gelecek' dedi seçim sonrasını işaret etti Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, seçim sonrası kemer sıkma politikaları kapsamında mali disiplinin dolaylı vergilerle sağlanacağını ve bunun da enflasyona baskı yaratacağını düşündüğünü söyledi.

Erdoğan'ın Çağrısını Dinleyen Olmamış: Kamuda Ne Kadar Taşıt Var? İşte Araç Saltanatı... Erdoğan'ın Çağrısını Dinleyen Olmamış: Kamuda Ne Kadar Taşıt Var? İşte Araç Saltanatı...

Oksijen TV'ye konuşan Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye'nin ekonomik geleceğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Seçimlerin ardından uygulanacak mali politikalar kapsamında, mali disiplinin öncelikle dolaylı vergiler aracılığıyla sağlanacağını ve bu durumun enflasyon üzerinde ek baskılar yaratacağını öngördü. Merkez Bankası'nın politika uygulama alanının siyasi irade tarafından ne ölçüde sınırlandırıldığına dikkat çeken Demiralp, ekonomik sıkılaştırma önlemlerinin ve kredi kartları gibi araçlar üzerinden alınacak düzenlemelerin büyük ölçüde seçim sonrasına bırakıldığını ifade etti.

KORKUTAN ENFLASYON TAHMİNİ

Demiralp, yaptığı analizlerde yıl sonu enflasyon oranının yüzde 50 civarına ulaşabileceğini belirtirken, Merkez Bankası'nın ise mevcut faiz oranlarından beklenen verimi alamadığını ve parasal aktarım mekanizmasındaki tıkanıklıkları faiz oranlarını yükseltmeden çözmeye çalışacağını aktardı. Bu çabaların başarısız olması halinde, yıl sonu enflasyonunun yüzde 36'lara düşmeyeceğini vurguladı.

Türkiye'de enflasyonun sadece para politikasıyla çözülemeyecek bir sorun olduğunu, altında yatan nedenler arasında yapısal reform ihtiyacı, siyasi baskılar ve gevşek maliye politikalarının olduğunu belirten Demiralp, maliye politikasında beklenen sıkılaşmanın dolaylı vergilerle sağlanacağını düşündüğünü söyledi. Bu vergilerin artırılmasının, hükümetin mali ihtiyaçlarını karşılamak adına bir yol olarak görülse de, tüketiciler üzerindeki ek mali yük nedeniyle ekonomik dengeler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade etti.