İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi ve meclis üyeleri, milli bayramlar ve okul açılışları gibi dönemlerde ücretsiz ulaşım sağlama kararlarından dolayı kamu zararına yol açtığı iddiasıyla Sayıştay Başkanlığı tarafından eleştirildi.

Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Sayıştay, İBB'nin milli bayramlarda, İstanbul'un kurtuluşu ve fethinin yıl dönümü gibi özel günlerde ve okulların açıldığı zamanlarda ücretsiz ulaşım uygulamasının yasa dışı olduğunu öne sürdü. Bu durumun sadece 65 yaş üstü vatandaşlar için sağlanabileceğini ve öğrencilere indirimli seyahat hakkı tanıyabileceğini belirtti. Aksi kararlar almanın yasa dışı olduğunu dile getiren Sayıştay, bu uygulamanın İBB yönetimi ve meclis üyeleri tarafından "kamu zararına neden olunduğunu" iddia etti.

Sayıştay, yaklaşık 161 milyon TL'lik bir kamu zararı oluştuğunu ve bu durumdan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve belediye yöneticileri sorumlu tutuldu. Meclis üyelerinden bu zararın tazmin edilmesi kararı alındı. Ancak tüm meclis üyeleri bu karara itiraz etti ve kesinleşmesi halinde her bir meclis üyesinin 520 bin TL ödeme yapması gerekecek.

Sayıştay ayrıca daha önce İstanbul'da yaşayan 0-4 yaş arası çocuk sahibi annelerin ücretsiz toplu ulaşım hizmetinden faydalanmasının yasaya aykırı olduğunu rapor etmişti. Bu kararın yasaya uygun olmadığını belirten Sayıştay, denetim raporunda hizmet sunumunda ücretsiz veya indirimli tarife belirleme yetkisinin 4736 sayılı Kanun gereğince Cumhurbaşkanına ait olduğunu belirtti.