Twitter'ın seçim dönemi komple kapanması gündeme gelmişti. Twitter bazı hesaplara ve içeriklere engelleme getirerek komple twitter'ın kapatılmasını önledik demişti. Twitter'ın Türkiye'deki bazı içerikleri erişime engellemesi Twitter Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk ile bazı gazeteciler arasında tartışmaya yol açmış; Musk, Türkiye hükümeti ile yazışmalarını yayınlayacaklarını ifade etmişti:

"Twitter: Türkiye'de herkesin Twitter'a ulaşımını garantilemek için bazı içeriklere sınırlama getirdik.

Yglesias: Elon ile devlet, muhaliflerin sansürlenmesi konusunda anlaştı.

Musk: Beynini mi düşürdün? Tüm Twitter'ı kısıtlamak mı daha iyi bazı içerikleri kısıtlamak mı?

Brian: Bu hareketinde Twitter'ı destekliyorum, tek isteğim bunun şeffaf bir şekilde duyurulması olacak.

Musk: Türkiye devletinin bize ne yazdığını yakında paylaşabiliriz."

TWITTER BELGELERİ PAYLAŞTI

Twitter Küresel Hükümet İşleri (Twitter Global Government Affairs), Türkiye hükümeti ile geçen hafta seçim sürecine dair müzakere yürüttüklerini söyleyerek, dört hesaba ve 409 tweet'e erişim engeli uyguladıklarını duyurdu.

Twitter, Elon Musk'un söz verdiği erişim engelleme işlemleriyle ilgili verilen mahkeme kararlarının ve düzenleyici kurum yazışmalarının belgelerini paylaştı. 

Twitter Küresel Hükümet İşleri hesabından bugün Türkçe ve İngilizce olarak kurumun Türkiye politikasıyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

Açıklamada, şöyle denildi: 

"We are today sharing an update on our approach in Turkey. We were in negotiation with the Turkish Government throughout last week, who made clear to us Twitter was the only social media service not complying in full with existing court orders. We received what we believed to be a final threat to throttle the service - after several such warnings - and so in order to keep Twitter available over the election weekend, took action on four accounts and 409 Tweets identified by court order. We communicated our concerns about freedom of expression directly. We will continue to object in court, as we have done with all requests, but no further legal action was possible before the start of voting. Five court orders have been issued against Twitter regarding these actions and we have already objected to four of them. While one of our objections has been rejected, three of them are still under review. We are filing our objections to the fifth order tomorrow. We are publishing below the court orders and the regulator's correspondence relating to the action we took."

"Bugün Türkiye politikamızla ilgili bir bilgilendirme yapmak istiyoruz. Geçen hafta boyunca Türk Hükümeti ile müzakere halindeydik ve bize Twitter'ın mevcut mahkeme kararlarının tamamına uymayan tek sosyal medya kuruluşu olduğunu belirttiler. Bu tür birkaç uyarıdan sonra, Twitter’a yönelik bant daraltılması konusunda son bir tehdit olduğuna inandığımız bir uyarı aldık ve bu nedenle Twitter'ı hafta sonunda yapılan seçim süresince kullanılabilir durumda tutmak için 4 hesaba ve 409 Tweete erişim engelleme işlemi uyguladık. İfade özgürlüğü ile ilgili endişelerimizi doğrudan yetkililere ilettik. Tüm taleplerde yaptığımız gibi burada da mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğiz, ancak oy verme işleminin hemen öncesinde başvurulabilecek başka bir yasal yol yoktu. Şu ana kadar erişim kısıtlamalarına konu içerik ile ilgili Twitter aleyhine beş mahkeme kararı düzenlenmiştir ve biz bunlardan dört tanesine itiraz ettik. İtirazlarımızdan biri reddedilirken, diğer üç mahkeme karari halen ilgili mahkemeler tarafından incelenmektedir. Beşinci mahkeme kararına yarın itiraz edeceğiz. Aşağıda erişim engelleme işlemleriyle ilgili verilen mahkeme kararlarının ve düzenleyici kurum yazışmalarının bir kopyasını yayınlıyoruz."

Kaynak:Milli Gazete