Borusan, Honda, Ford ve BP gibi büyük üretim merkezleri tek tek Türkiye'den başka ülkelere göç etmeye devam ediyor. TOBB'un verilerine göre, yılın ilk 11 ayında 19 bin 931 şirket kapandı. Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre kapanan şirketlerin sayısı yüzde 46,7 iken kurulan şirketlerde azalış görüldü.

Türkiye'den yurt dışına üretim göçü giderek derinleşiyor. Borusan, Honda, Ford, BP gibi büyük üretim şirketleri tek tek ülkedeki fabrikalarını satıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) aylık verilerine göre, 2023 Kasım ayında 2 bin 417 şirket, yılın ilk 11 ayında toplamda 19 bin 931 şirket kapandı.

11 ayda geçen yılın aynı dönemine göre, kapanan şirket sayısı yüzde 7,2, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 44,7 arttı.

Kasım ayında ise geçen yılın aynı ayına göre, kapanan şirket sayısı yüzde 46,7, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 294 oranında arttı. Öte yandan, kurulan şirketlerde de azalış görüldü.

İşte Türkiye'den giden şirketlerden bazıları:

BORUSAN TESİSİNİ SATIYOR

Borusan Holding, 18 Aralık'taki 'özel durum bildirimi'nde Gemlik Büyük Çaplı Boru Üretim Tesisi'ni AB’nin ‘karbon vergisi’ düzenlemesini gerekçe göstererek ABD’ye taşıma kararı aldığını belirtti.

Taşınamayan makine ve teçhizat ile fabrikaya ait taşınmazların da satılacağını duyurdu.

Tesisin neden satıldığıyla ilgili Borusan'dan "Gemlik tesisinde üretilen borular, Türkiye ve yakın coğrafyalarda talep görüyor. Ancak, yurt dışı pazarlarda korumacılık politikaları giderek güçleniyor." açıklaması yapıldı.

borusan.jpg

BP PETROL İSTASYONLARINI SATIYOR

BP, Türkiye'deki iştiraklerini Petrol Ofisi'ne satmak üzere anlaştı. Petrol Ofisi'nden yapılan açıklamada, fiyat belirtilmezken satış işlemi için Rekabet Kurumu'nun onayı beklenecek.

El değiştirmenin en erken 2024'te tamamlanması beklenirken anlaşma kapsamında BP'nin Türkiye'deki 770 istasyonun ismi Petrol Ofisi olarak değiştirilecek.

Alım Gücü Eriyor: Asgari Ücretli 2.681 TL Kaybetti Alım Gücü Eriyor: Asgari Ücretli 2.681 TL Kaybetti

Resmi onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından BP, Türkiye’de akaryakıt perakendesinden çıkacak.

BP, satış kapsamı dışında olan Türkiye’deki diğer faaliyetleri Castrol ve Bakü-Tiflis Ceyhan (BTC) boru hattı ve TANAP boru hattı operasyonlarını ise sürdürecek.

bp.jpg

HONDA FABRİKASINI KAPATTI

2021 yılının Eylül ayında üretimi durduracağını açıklayan Honda, fabrikayı resmen kapattı. Yaklaşık 2 bin çalışana iş imkanı sağlayan Honda Türkiye, 2021'de Gebze’de bulunan fabrikasında son yerli üretim Honda Civic Sedan modelini banttan indirdi.

Fabrika çalışanları banttan indirilen aracı, "2021 Honda Civic'in son aracı. Artık Türkiye'de araç üretimi yok." sözleriyle duyurdu.

Konuya ilişkin değerlendirmesinde Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura, "Hızla değişen piyasa dinamikleri ve teknolojik gelişmelere öncülük etme ihtiyacının farkındayız. Bu durum, Türkiye'deki otomobil üretim operasyonumuzu da kaçınılmaz olarak etkiliyor." dedi.

honda.jpg

FORD BATARYA FABRİKASI YATIRIMI İPTAL

Koç Holding'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı:

"Koç Topluluğu'nun katılımı ile Ford Motor Company ve LG Energy Solution tarafından Ankara'da gerçekleştirilmesi planlanan batarya hücre üretimi yatırımıyla ilgili olarak yapılan değerlendirmelerde, mevcut elektrikli araç penetrasyonundaki gelişme dikkate alınarak batarya yatırımı için zamanlamanın uygun olmadığı sonucuna ulaşılmış ve 21 Şubat 2023 tarihli açıklamamıza konu Niyet Mektubu (MoU) feshedilmiştir.

Ford ve Koç Holding olarak Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikalarında elektrikli araç üretimine yönelik çalışmalarına desteğimiz devam edecek olup, elektrikli araç piyasa dinamiklerindeki gelişmelere göre gelecekte batarya hücre yatırımı değerlendirilebilecektir."

ford.jpg

'HAREKETE GEÇMEZSEK BÖYLE BAŞKA HABERLER DE OKURUZ'

DEVA Partisi Balıkesir milletvekili Burak Dalgın sosyal medya hesabından "Yatırım Göçü" isimli bir video yayınlayarak son dönemde ülkemizden giden ve gelmeyen yatırımlara dikkat çekti.

Borusan'ın yurt dışına gidişini değerlendiren Dalgın, "Borusan diyor ki ‘Türkiye ve yakın coğrafyalardaki arz fazlası, yurt dışı pazarlarda güçlenen korumacılık ve karbon vergisi gibi düzenlemelerin rekabeti kısıtlayıcı hale getireceği beklentisi’ neticesinde fabrikamızı taşıyoruz.' Sanayimizin karbon vergisi ve korumacılığa karşı acil tedbir alması gerektiğini hep söyledim. Meclis’te bakanları ikaz ettim. Tekrar yineliyorum! Harekete geçmezsek böyle başka haberler de okuruz." dedi.

burak-dalgin.jpg

'GEÇTİĞİMİZ 11 YILDA OLMAYIP ŞİMDİ OLAN ŞEY NE?'

Karar'da yer alan habere göre,  Geçtiğimiz ay Türkiye’deki faaliyetlerini sona erdiren BP’ye dikkat çeken Dalgın, “BP diyor ki ‘yeterince kar edemiyoruz!’. Arkadaşlar bu şirket 1912’den beri ülkemizde faaliyet gösteriyor. V. Mehmed Reşad tahttayken ülkemize gelmiş. İstiklal Harbi’ni, Cumhuriyetin kuruluşunu, darbeleri, ekonomik krizleri yaşamış. Gene de Türkiye’de iş yapmaya devam etmiş. Ancak 2023 itibarıyla gitmeye karar vermiş. Geçtiğimiz 111 yılda olmayıp şimdi olan şey ne acaba?” diye konuştu.

https://twitter.com/i/status/1738115947515330984