Rusya’nın tartışmalı bir şekilde Türk vatandaşlarının işine son verdiği Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışan bir IŞİD üyesi yakalandı. Rus uyruklu şüpheli hakkında acil yakalama kararı olduğu ortaya çıktı. Böylesi stratejik bir kurumda güvenlik riski taşıyan kişilerin bulunabilmesi tepki yarattı. ‘Türk işçiler Mersin’deki santralin kapısına bile sokulmazken bu terörist nasıl işe alındı?’ soruları yöneltildi.

Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nde iki yıl önce ana yüklenici Türk firmasıyla sözleşmenin feshedilmesi tartışmalara konu olmuştu. Sonrasında yaşanan süreçte Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva’nın “Bu nükleer santral Rusya’ya aittir” sözlerine ise Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar “Akkuyu bir Türk şirketi” karşılığını vermişti. Mersin’de istihbarat ve terör polisinin ortak operasyonu santrali yeniden gündeme taşıdı.

‘STRATEJİK KURUMDA TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ CİDDİ BİR GÜVENLİK ZAFİYETİ’

Emniyet güçlerinin ‘terör örgütü IŞİD’in faaliyetlerinin tespitine’ yönelik çalışması kapsamında hakkında difüzyon mesajı olan Rusya vatandaşı U.A.’nın, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde sahte kimlikle çalıştığı tespit edildi. Operasyonla yakalanan şüpheli tutuklandı. Kritik gelişme karşısında santralde Türk vatandaşlarının çalıştırılmadığı hatırlatıldı. Stratejik kurumda bir IŞİD üyesinin yakalanmasının büyük bir güvenlik zafiyeti olduğu kaydedildi.

Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası

1402krt01a-tum-001.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nde 2022 yılında ana yüklenici olan Titan 2-IC İçdaş Anonim Şirketi’yle sözleşmenin feshedilmesi tartışma yaratmıştı. İçdaş yönetimi, fesih kararını ‘haksız, hileli ve usulsüz’ olarak nitelendirmişti. Şirket ardından üç Rus ortak tarafından kurulan TSM Enerji adlı şirketle yola devam edeceğini açıkladı. Yaşanan krizin devamında Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şirketinin CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva’nın “Bunu kendi toprağımızda değil, kendimiz için inşa ediyoruz. Bu nükleer santral Rusya’ya aittir” sözleri de gündem haline gelmişti.

Bu ifadeler karşısında Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar “Akkuyu Türkiye Cumhuriyeti’nin vergi mevzuatına, hukuk kurallarına göre çalışan bir şirket, bir Türk şirketi. O çerçevede çalışan, onun ötesinde hükümetler arası anlaşma kapsamında da bizlere her konuda, hem iktisadi hem de güvenlik konularında fevkalade önemli haklarımızın olduğu ve tamamen Türkiye’nin kontrolünde yürüyen bir proje” dedi. Akkuyu, dün düzenlenen operasyonla bir kez daha gündem oldu.

Mersin’de DEAŞ’a yönelik çalışmada, hakkında difüzyon mesajı bulunan Rusya vatandaşı U.A., Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde sahte kimlikle çalışırken yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından terör örgütü DEAŞ’ın faaliyetlerinin tespiti, deşifre edilmesi ve önlenmesine yönelik yapılan çalışmada, hakkında difüzyon mesajı olan Rusya vatandaşı U.A.’nın, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde sahte kimlikle çalıştığı tespit edildi. Operasyonla yakalanan şüphelinin yabancı uyruklu R.K. adına düzenlenen sahte kimlik bilgilerini kullandığı belirlendi. Emniyetteki işlerinin ardından adliyeye sevk edilen U.A. çıkartıldığı nöbetçi mahkemede tutuklandı. Gelişmenin ardından sosyal medyada ‘Ülkenin en stratejik noktalarından birinde yaşanan ciddi bir güvenlik zaafiyetidir’ tepkileri dile getirildi.