Gelen gizli zamlarla birlikte kıymanın fiyatı 89 liradan 119 liraya, kuşbaşının fiyatı da 99 liradan 129 liraya çıktı. Gelen zamlara rağmen Et ve Süt Kurumunun satış mağazalarında yeterli et olmadığı için vatandaşlara yine 1 kilonun üstünde kıyma ve kuşbaşı satışı yapılmıyor. 

Tarım Bakanlığının uyguladığı yanlış hayvancılık politikasından dolayı et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilemezken, Et ve Süt Kurumu da piyasanın yarı fiyatına sattığı kıyma ve kuşbaşına bir hafta içinde ikinci zammı yaptı. Geçtiğimiz hafta kıyma ve kuşbaşına yüzde 12 zam yapan ESK, bugün de yüzde 20 daha zam yaptı. Buna göre arka arkaya yapılan iki zamla birlikte kıymanın fiyatı 89 liradan 119 liraya, kuşbaşı etin fiyatı da 99 liradan 129 liraya çıktı.

ESK CANLI HAYVAN VE KARKAS ET İTHALATI İÇİN YENİ BAĞLANTILAR YAPTI!

Tarım ve Orman Bakanlığı artan et fiyatlarına karşılık yurt dışından canlı hayvan ve karkas et ithalatı yaparken, ithalata rağmen fiyatların artmaya devam etmesi yaşanan krizin boyutunu gözler önüne seriyor. Et ve Süt Kurumu, Macaristan, Romanya ve Uruguay’dan canlı hayvan ithalatı için sözleşme yaparken, Polonya ve Bosna Hersek’ten ise karkas et ile kemiksiz et ithalatına yönelik sözleşmeler yapıldı. Ancak yapılan sözleşmelerin yetersiz olmasından dolayı ithalat arayışını sürdüren ESK, alınan son bilgilere göre Güney Amerika ve Romanya’dan canlı hayvan ithalatı için yeni sözleşmeler imzalarken, Sırbistan ve Polonya’dan ise karkas et ithalatına yönelik firmalarla bağlantılar yapıldığı kaydediliyor.

TARIM BAKANLIĞI ŞOK BELGELER KARŞISINDA SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Tarım ve Orman Bakanlığının ithalata yönelik bütün süreci kamuoyundan gizli yürütürken, firmalarla yapılan sözleşmelerin de sorgulanmasını gündeme getiriyor. Polonya’dan yapılan 500 ton karkas et ithalatında, daha düşük teklif veren firma ile görüşmeyip daha yüksek teklif veren firma ile ithalat sözleşmesi yapıldığı ortaya çıkmıştı. Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı skandal belgelere yönelik Tarım ve Orman Bakanlığının kamuoyuna bir açıklama yapmayarak sessizliğe bürünmesi dikkat çekti.

ESK’NIN FİYAT LİSTESİ BİLE VATANDAŞTAN SAKLANIYOR!

Canlı hayvan ve et ithalatına yönelik bütün süreç gizli yürütülürken, Et ve Süt Kurumu’nun kıyma ve kuşbaşına yaptığı zamların da kamuoyundan gizlenmesi, Bakan Kirişçi ile bürokratların içinde bulundukları telaşı ortaya koyuyor. Et ve Süt Kurumu’nun satış mağazalarında sattığı kıyma ve kuşbaşı başta olmak üzere bütün ürünlerin fiyat listesi yıllardır kurumun web sayfasında yayınlanırken, yapılan zamların gizlenmesi için fiyat listeleri artık yayından kaldırıldı. ESK bir kamu kurumu olmasından dolayı bütün süreçlerin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerekirken, tam aksine ithalatla ilgili bütün süreçler kapalı kapılar ardında gizli bir şekilde yürütülürken, fiyat listesinin bile kamuoyundan gizlenmesi, ‘hayvancılıkta ve et ithalatında 85 milyondan ne kaçırılıyor? Sorusunu gündeme getiriyor. 

Kaynak:Milli Gazete /Sadettin İnan