SSK’dan mı yoksa Bağ-Kur’dan mı emekli olmak avantajmerak ediliyor. Türkiye’deki emeklilik sistemi SGK’nın kontrolünde işliyor. Emeklilikle ilgili birçok konu merak ediliyor. Bunlardan biri de SSK'dan mı? Bağ-Kur'dan mı emekli olmak avantajlı? sorusunun cevabı oluyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun SSK ve Bağ-Kur emekliliği hakkında en çok merak edilen sorulara cevaplar verdi. 

Özgür Erdursun’un SSK ve Bağkur emekliliği hakkında şunları sıraladı:

SSK'dan emekli olmak Bağ-Kur'a göre avantajlıdır.

Daha az günle emekli olursunuz, daha yüksek emekli aylığı alırsınız.

En alt emekli aylığı artmaz, kök aylığa zam yapılma devam eder ise SSK'lılar daha yüksek emekli aylığı alır.

Emekli aylığı hesaplama sisteminde emekli aylığını SSK olarak hesaplatanlar, Bağ-Kur'dan emekli olurlarsa %25-30 arası daha düşük emekli aylığı alacağını bilmesi gerekir.

SSK'dan emekli olmak için kendi adınıza işletmeniz varken, başka bir işletmede kendinizi sigortalı göstermezsiniz, bunun adı sahte sigortalılık olur.

Sahte sigortalılık ile emekli olanlar denetime takılır ve gerçekten fiilen çalışmadan sigortalı olarak gözükmüşler ise bu günler iptal edilir, emeklilikte iptal olur, bu durumda emekli olanların almış olduğu emekli aylıkları yasal faizi ile geri istenir.

Sahte sigortalılık ile emekli olanların sağlık harcamalarının parası da yasal faizi ile geri istenir.

Bağ-Kur'a göre daha avantajlı olan SSK'dan emekli olacağım diye kendisini sağda solda sigortalı olarak gösterenler büyük bir risk almış olurlar...

Kaynak: Milli Gazete