Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi üzerinden özel bir seçim modülü hazırlayarak, paralel seçim kurulu oluşturma girişimi YSK’dan dönen İçişleri Bakanlığı, sandığa gölge düşürecek bir hamlede daha bulundu. Bakanlık bu kez sandık sonuçlarının polis ve jandarma marifetiyle alınıp excel tablosu haline getirilerek, GAMER’e gönderilmesini kararlaştırdı. Yapılanın sandığa gölge düşüreceğini belirten muhalefet İçişleri Bakanı Soylu'ya "Göreviniz asayişi sağlamak. Suç işleme" diye seslendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu seçime polis ve asker gölgesi düşürme konusunda bir hamle daha yaptı. Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) üzerinden özel bir seçim modülü hazırlayarak, paralel seçim kurulu oluşturma girişimi YSK’dan dönen İçişleri Bakanlığı, bu kez sandık sonuçlarının polis ve jandarma marifetiyle alınıp excel tablosu haline getirilerek, GAMER’e gönderilmesini kararlaştırdı.

Geçen cuma günü 81 ilde GAMER’den sorumlu vali yardımcıları ve GAMER müdürleri toplandı. Sözcü’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, iller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan, GAMER Başkanı Hakan Kafkas, Bilgi ve Teknolojileri Genel Müdürü Kurumsal Uygulamalar Daire Başkanı Barkın Cansız başkanlığında yapılan toplantıda, YSK’nın reddi ve kamuoyundaki itirazlardan ötürü e-sistem üzerinden girişlerin yapılamayacağı belirtildi. Bu nedenle sandıklardan polis ve jandarma marifetiyle alınan bilgilerin excel formatında Ankara GAMER’e gönderilmesi yönünde talimat verildi.

BAZI BÜROKRATLAR KARARDAN RAHATSIZ OLDU

Uygulamadan rahatsız olan bürokratlar “Anayasa gereği seçim işlerini gözetim, denetim ve yürütme görevi YSK’ya verilmiştir. YSK’nın görevlerine, pusulaların toplanması sayılması ve sonuçların ilanı dahildir. Bakanlığın böyle bir tasarrufta bulunması manidar” diye düşünüyor.

'SUÇ İŞLEME! YİNE DE SEN BİLİRSİN BİTANESİ'

İçişleri Bakanlığı'nın polis ve jandarma kararına muhalefet tepki gösterdi. Bakanlığın kararına tepki gösteren CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Seçim YSK ve siyasi partilerin sorumluluğundadır! Yap(a)madığın işine bak sen! Hepimizin can güvenliğini korumakla sorumlu polisi ve jandarmayı da sorumluluk alanlarının dışındaki işlerle meşgul etme, suç işleme! Yine de sen bilirsin bitanesi:)" ifadelerini kullandı.

'SİZİN GÖREVİNİZ, SANDIK BAŞINDA GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK'

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da karara tepki göstererek şunları söyledi:

"Emniyet teşkilatında GAMER üzerinden seçim kurulu bilgilerinin, sandık kurulu bilgilerinin toplanmasını istemişlerdi bir paralel YSK oluşturmuştu kanunsuz olarak. Şimdi benzer bir şeyi jandarmaya sözlü olarak veriyor. Jandarma teşkilatlarından böyle bir bilgi geldi. Herhangi bir yazılı emir elimize ulaşmadı ama sözlü olarak 'seçim sonuçlarını bize ulaştırın', diyor. Jandarma kırsal alanda görevli. Jandarmanın da emniyetin de böyle bir görevi yok. Buradan hem jandarma teşkilatımıza hem de emniyet teşkilatımıza sesleniyorum; asla veri göndermek zorunda değilsiniz. Sizin göreviniz, sandık başında güvenliği ve asayişi sağlamak. Bu konu İçişleri Bakanlığı’nın yetkisinde değildir. İçişleri Bakanlığı, güvenlik ve asayişi sağlamak, nüfus ve vatandaşlık işleri ve mülki idare ile ilgili yetkileri vardır. Cumhurbaşkanının 1 nolu kararnamesine göre. Asla veri göndermeyin, yarın sizin de kanunsuz emirden dolayı bir hukuki sorumluluk altına girme olasılığınız var. O yüzden uyarıyorum; buraya veri göndermesinler. YSK, veriyi toplayıp açıklayacak.”