İSTANBUL’UN SON YEŞİL ALANI BETONA GÖMÜLÜYOR... 16 milyonluk metropolün hem akciğeri hem de su havzası olan kuzey hattında, mahkemenin ‘Yapılaşmaya açılamaz’ hükmüne rağmen inşaat çalışmaları kesintisiz devam ediyor. Uzman uyarıları da yargı kararları da çiğnenerek sürdürülen yeşil yağma için ‘İstanbul’un son yaşam alanı yok ediliyor’ uyarıları yapılıyor.

İlk Kez Okuyacaksınız: FETÖ'nün Teknik Nakavtı, Emniyete Verilmeyen 20 Bin Kişilik ByLock Listesi... İlk Kez Okuyacaksınız: FETÖ'nün Teknik Nakavtı, Emniyete Verilmeyen 20 Bin Kişilik ByLock Listesi...

TARIM ALANINDA SU HAVZASINDA MAHKEME KARARINA RAĞMEN İNŞAAT

Kanal İstanbul kapsamında planlanan Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nda, halkın ve uzmanların itirazları yok sayıldı. İstanbul 11 ve 3’üncü idare mahkemelerinin iptal kararlarına rağmen bölgede inşaat faaliyetleri tam gaz sürüyor. Kanal projesinin yıkıcı etkiler doğuracağını vurgulayan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün “Bu alan İstanbul’un kalan son can damarı. Tarım alanları, su havzaları oldubittiyle betona açılamaz” dedi.

‘BAKANLIK DURSUNKÖY’DEKİ HUKUKSUZ İNŞAATI DERHAL DURDURMALI’

Akgün “TOKİ’nin inşaat yapması rant karşısında yargının bile yok sayıldığını gösterdi” ifadesini kullandı. Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü ve Şehir Plancısı Başar Alipaça da TOKİ’nin Baklalı ve Dursunköy THY Emlak Konut projelerini sürdürdüğünü belirtti. Alipaça “İstanbullular son seçimde Kanal projesine karşı olduğunu bir kez daha gösterdi. Bakanlık bu hukuksuz inşaatları derhal durdurmalı” çağrısı yaptı.

0106krt01a-tum.jpg

SON YEŞİLE DE BETON DARBESİ

Karar'dan Merve Şişman'ın haberine göre, Kanal İstanbul’un etrafında kurulması planlanan Yenişehir Rezerv Yapı Alanı hakkında mahkemenin iptal kararlarına rağmen bölgede inşaat devam ediyor. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün KARAR’a yaptığı açıklamada, bölgenin İstanbul’un son kalan can damarı olduğunu belirterek, “Kimse oldu bittiye getirerek buradaki su havzalarının, tarım ve orman alanlarının inşaata açılmasını beklemesin” dedi.

İstanbul’un kritik su kaynakları ve yeşil alanlarını tehdit eden Kanal İstanbul ve çevresinde planlanan Yenişehir Rezerv Yapı Alanı, İstanbul halkının ve uzmanların tüm itirazlarına rağmen inşaata açık hale getirildi. Erdoğan tarafından ‘çılgın proje’ olarak nitelendirilen Kanal İstanbul’un etrafında kurulması planlanan Yenişehir Rezerv Yapı Alanı hakkında İstanbul 11 ve 3’üncü İdare Mahkemelerinin iptal kararlarına rağmen bölgede inşaat faaliyetlerine devam ediyor.

1kr1a6.jpg

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, KARAR’a yaptığı açıklamada, “Bu alan İstanbul’un belki de kalan son can damarı ve başka bir İstanbul da yok. Kimse oldubittiye getirerek buradaki tarım alanlarının, su havzalarının, orman alanlarının inşaata açılmasını beklemesin” diyerek, Arnavutköy Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’na ilişkin onaylanan imar planlarının iptal edilmesi için yürüttükleri hukuki mücadelede önemli bir adım kaydettiklerini açıkladı.

1kr1a4.jpg
‘2021 yılında mahkeme kararlarıyla iptal edilen, Arnavutköy, Dursunköy Mahallesinde bulunan toplam 273 hektarlık, çok sayıdaki parsele ilişkin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları tekrar hazırlandı ve 2022 yılında Bakanlıkça tekrar onaylandı.’

Akgün, “Kanal İstanbul kapsamında, Arnavutköy Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 1. 2. ve 3. Etaplara ilişkin onaylanan, yani bölgenin büyük kısmını kapsayan imar planlarına açtığımız davalar neticesinde 29 Aralık 2023’te planlar iptal edildi. İlçe belediyesi ile Mart 2024’te yaptığımız yazışmalarda bu planlara dayanarak onaylanan yapı ruhsatlarının iptal edilmesi ve mevcut inşai faaliyetlerin durdurulması gerektiğini ilettik. Ancak Nisan 2024’te ilçe belediyesinden gelen cevaplarda planlama alanı içerisinde herhangi bir yapı ruhsatı alınmadığı bilgisi verildi. Bu süreçte alana çok yakın bir bölgede, Yenişehir Rezerv Alanı’ndan farklı olarak, yine Bakanlıkça onaylanan, daha önce 2021 yılında mahkeme kararlarıyla iptal edilen; Arnavutköy, Dursunköy Mahallesinde bulunan toplam 273 hektarlık, çok sayıdaki parsele ilişkin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları tekrar hazırlandı ve 2022 yılında Bakanlıkça tekrar onaylandı. 2023 yılında seri bir şekilde yapı ruhsatı alınarak Emlak Konut ve THY ortaklığı ile inşaatlar başladı. Bu bölgedeki planlar için de sürdürdüğümüz hukuk mücadelesi ile yakın zamanda, 29 Mart 2024’te mahkeme bu bölgedeki planları da iptal etti” ifadelerini kullandı.

1kr1-dursunkoy.jpg

KUZEY ORMANLARI VE TERKOS BARAJI TEHLİKEDE

Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü ve Şehir ve Bölge Plancısı Başar Alipaça ise mahkemelerin iptal kararına rağmen TOKİ’nin Baklalı ve Dursunköy THY Emlak Konut projelerine hızla devam ettiğini belirterek, İstanbul halkının nefes ve yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’ndaki inşaat yağmasına son verilmesini istedi. Alipaça, İBB’nin kamuoyuna açıkladığı ‘KORU İstanbul Strateji Belgesi’nde, İstanbul Kuzey Ormanları ve kırsal alanlarının mutlak koruma altına alınarak rehabilite edilmesi önceliklendirilmiştir. İstanbul halkı, yegâne su, nefes ve yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’ndaki inşaat yağmasına son verilmesini istiyor. Bakanlık hukuksuz olarak sürdürülen bu inşaatları derhal durdurmalı, Arnavutköy Belediyesi de kaçak duruma düşen bu projelere ait yapı ruhsatlarını derhal iptal etmelidir” diye konuştu.

1kr1a2.jpg
Mahkemelerin iptal kararına rağmen TOKİ’nin Baklalı ve Dursunköy THY Emlak Konut projelerine hızla devam ediyor.

1kr1a3.jpg

Editör: Ahmet Kacır