T 24'den Eray Görgülü'nün haberine göre, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde bürokratların kullandığı yurt dışı harcırahlara dikkati çekerken, bir bürokratın, son 6 yılda 215 kez yurt dışına çıktığını ve 385 bin dolar harcadığını iddia etti. 

CHP’li Sertel’in Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bütçesinden kullanılan yurt dışı harcırahlarla ilgili dikkat çekici iddialar yer aldı. Sertel, 6 yıl içerisinde 215 kez yurt dışına çıkan bir bürokratın, son yıllarda aldığı harcırah toplamının 1.2 milyon dolara ulaştığı iddiasını gündeme getirdi. 

Yüz binlerce millik ödüller nasıl kullanıldı?

Sertel, Karaismailoğlu’na şu soruları yöneltti:

- Son 20 yılda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde kim kaç kez yurt dışı görevine gitmiştir?
- Sadece son 6 yılda 215 kez yurt dışına gidip 385 bin dolara yakın bir harcırah alan bürokrat kimdir?
- Bu bürokratın aynı şekilde önceki yıllarda aldığı harcırahlar ile toplamda 1,2 milyon dolar aldığı doğru mudur?
- Bu kişinin toplantıya gittiği kurumlardan ayrıca bir maaş harcırah aldığı doğru mudur?
- Bu kişi ve kişilerin THY’den kazanılan yüz binlerce millik ödüller nasıl ve ne şekilde kullanılmıştır? 
- Bu miller şahsi olarak mı kullanılmıştır yoksa kurumun hesabına mı aktarılmıştır? Son 20 yılda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde yurt dışı harcırahların 50 milyon dolara yaklaştığı doğru mudur?
- Doğru değilse Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından son 20 yılda yurt dışı görevlere ödediği harcırahların toplam tutarı nedir?

Kaynakların nasıl çarçur edildiğini gösteriyor

Kamuda bazı kurumlarda bazı bürokratların yurt dışı harcırahları gelir kapısına dönüştürdüğünü belirten Sertel, şunları söyledi:

"Bu tür uygulamalar öyle boyutlara varmış durumda ki; gelir kapısına dönüştürmenin de ötesinde adeta servet aktarımı halini almış. Sadece Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde son 20 yılda kullanılan harcırah miktarının 50 milyon dolara ulaştığı iddia ediliyor.

Sadece bir kurumdan bahsediyoruz ve bu bile başlı başına kamu kaynaklarının nasıl çarçur edildiğini bize gösteriyor. Ama, biz bu usulsüzlüklerin peşini bırakmayacağız. Bakan Karaismailoğlu’na da bir an önce sorularımızı yanıtlama çağrısında bulunuyoruz.
"