SEÇİMİN BİÇİMİ

14 Mayıs 2023 tarihi için seçim kararı alınmış.

Milletimiz ve İslam dünyası için hayırlara vesile olmasını dileriz.

Başa güreşecek olan Cumhurbaşkanı adayları da netleşmiş gibi gözüküyor. Takvim işledikçe kanun ve usulüne göre cumhurbaşkanı ve milletvekili adayları da kesinleşecek. Anayasa 116 ve buna bağlı tartışmalar hakkında hukukçular ve uzmanlar söz sahibidir, bize söz düşmez. Bizi ilgilendiren seçimin biçimidir.

Büyük bir felaketi hep birlikte yaşadık. Resmi rakamlara göre 50 bine yakın insanımız vefat etti. Çok sayıda yaralılarımız, mağdur evlatlarımız ve maddi kayıplarımız var. Fiilen yaşadık ki, bugüne kadar kutuplaştırılmaya ve birbirine düşman edilmeye teşebbüs edilen insanlarımız felaket günlerinden itibaren adeta bütünleşti, kucaklaştı. Yardım ve yaraları sarmak konusunda belki dünyada emsali görülmemiş şekilde kenetlendi.

Şimdi ise bir seçime gidiyoruz. İçimizden geçenleri yazmak arzusundayız:

Ne olur biçim olarak seçimleri artık medeni bir şekilde yapalım. Diğer adayları ve partileri düşmanımız değil, rakibimiz olarak görelim. İlkel topluluklar gibi iftirayı, yalanı, hileyi hud’ayı, artık bundan böyle terk edelim. Kimseyi ötekileştirmeyelim. İhtiyacımız olan ve felaket günlerimizde güçlü bir şekilde oluşan bütünlüğümüzü bozmayalım. Adeta hayatı durduran şatafatlı mitingleri, konvoyları, sokaklarımızı görüntü ve ses olarak kirleten seçim materyallerini kullanmayalım. Medeni milletler bu işi nasıl yapıyorlarsa biz de öyle yapalım. Teknoloji gelişmiştir. İnsanlara kendimizi anlatmanın yollarını bulalım. Adaylarımız açık oturumlarla medeni ve dostça seçim vaatlerini dile getirsinler. Yapamayacaklarını vadetmesinler. Vadettiklerini de seçilince yapsınlar. Argo kelimeler kullanmasınlar, hakaret dilini terk etsinler. Çocuklarımıza kötü örnek olmasınlar. Programlar bitince el sıkışıp birbirlerine başarı dileyebilsinler. Bilhassa cumhurbaşkanı adaylarımız yan yana gelerek, milletimizin anlayabileceği normal konuşma dilini kullanarak, canlı oturumlar düzenlesinler. Bir araya gelmekten imtina ederlerse naklen canlı yayınlarla ama aynı anda görüşlerini açıklasınlar.

Her adayın her konuda uzman olması mümkün değil ve gerekli de değil. Açık oturumlarda konuşulacak konularda kendi ekibindeki uzmanlarını da getirsinler. Gerektiğinde onları da konuştursunlar.

Seçim rüşveti olarak ne nakdi ne de ayni yardımların yapılması çirkin bir gelenek oluşturmaktadır. Bu yapılmamalıdır. Seçim yapılan makamları ganimet olarak değil, hizmet makamı olarak görmeli.

Yazılı, görsel medya ve diğer tanıtım araçlarında;  yalan, çarpıtma, iftira, karalama yapılmamalıdır. Seçim sonucunda birileri kazanacak, diğerleri kaybedecektir. Kazanan kendini dev aynasında görmek yerine, tevazusunu takınarak seçimdeki rakiplerine misafir olabilecek anlayışta olmalıdır. Kaybeden de halkın arasına girdiğinde, sempati ile karşılanabilmelidir. Bu olgunluğu ve tavırları taşıyabilmelidir. Kazananla kaybedenler toplum kenetlenmesini bozacak tutumlardan kaçınmalıdır. Seçim esnasında istenmeyen kırgınlıklar olursa el sıkışıp helalleşecek kadar olgun olmalıyız.

Seçim takviminin ilan edilmesi aşamasındayız. Seçimi yönetecek olan adaylar ve heyetler bir araya gelerek birliğin ve bütünlüğün bozulması tehlikesini önleyecek mutabakatlar sağlamalıdırlar. Bileği güçlü olan, adamı çok olan, maddi imkanı bol olan taraflar diğerlerini düşmanı ezer gibi dövme, vurma, öldürme, taciz etme, malına zarar verme gibi çok çirkin davranışlar içine asla girmemelidir…

Netice olarak bir seçime gidiyoruz, savaşa değil!

Seçmeni ikna edebilen, göz doldurabilen, hizmet edebilecek olan seçilmelidir. Seçim sonrası yine bu millet bir ve beraber olacaktır, buna mecburuz. Yeni muhtemel felaketlerin geleceği kesin gibidir.

Dünyadaki medeni seçim biçimlerini bu seçimden başlamak üzere biz uygulayalım ve biz dünyaya örnek olalım.

SEÇİLECEKLERE DERİZ Kİ

Olun cumhurbaşkanı,

Yahut milletvekili;

Olmayın baş belası,

Yahut millet ve kılı!

Ekrem Şama