Ekonomist Erdal Sağlam, dolar kuruna ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Sağlam, "Piyasaların çok kırılgan bir dengede seyrettiği unutulmadan, harekete geçilmesi gerekiyor" dedi.

ANKA’nın Ekonomi Koordinatörü Erdal Sağlam’ın haftalık yaptığı ekonomi analizinde seçimden sonra ilk işin rezervlerdeki kanamayı durdurmak olduğunu söyledi.

Sağlam "Bugün yapılacak yerel seçimlerin sonucu ne olursa olsun, ekonominin sorunları sihirli bir değnek değmiş gibi, hemen çözülmeyecek. Piyasaların çok kırılgan bir dengede seyrettiği unutulmadan, gereken tedbirleri almak için, fazla beklenmeden, harekete geçilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel Piyasalarda Faiz Endişesi Korkutuyor Küresel Piyasalarda Faiz Endişesi Korkutuyor

Sağlam'ın tespitleri özetle şöyle:

DÖVİZE VE ALTINA HÜCUM

Mart ayındaki panik havası bize gösterdi ki; acil çözülmesi gereken sorunların başında kur artışları ve döviz rezervlerindeki erimenin durdurulması geliyor. Çünkü seçim öncesi, sürpriz  faiz  artışına rağmen, döviz ve altına hücum henüz tam olarak durdurulabilmiş değil. Bu hücumun devam etmesi döviz rezervlerinde, Mayıs seçimleri öncesindeki, dip noktalara inilmesine neden oldu.

Rezervlerde kritik seviyelere düşüldüğü için Merkez Bankası, mecburen, Mart ayında kurlarda daha fazla artışa izin vermek zorunda kaldı. Mayıs seçimlerinden sonra yaşanan kur sıçraması ardından, ilk kez aylık bazda bu kadar yüksek kur artışı yaşandı. Mart’ta dolar kurundaki artış yüzde 4, euro kurundaki artış yüzde 4.8, dolayısıyla sepet bazında kur artışı yüzde 4.4 olarak gerçekleşti.