Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bir müteahhitten inşaat ruhsat işlemleri için 2 milyon lira rüşvet istedikten sonra suçüstü yapılarak tutuklanan Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Sıddık Aycıl, İmar Müdürü Fırat Kılıç ile hakkında adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı konulan AKP’li Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ile ilgili hazırlanan iddianamede çarpıcı detaylar yer aldı.

İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü

Başkan Hüseyin Beyoğlu

ORTAM DİNLEME KAYITLARI

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, İddianameye konulan tape ve ortam dinleme kayıtlarında, yap-sat işi yapan müteahhitlerden alınan rüşvetin yüksek enflasyon dikkate alınarak düzenlendiği yer aldı. Sanıkların, artan maliyetleri gözeterek aldıkları 30 bin liralık rüşveti 50 bin liraya çıkardıkları anlaşıldı.

Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, inşaatın kazı izni ve ruhsat işlemleri karşılığında kendisinden rüşvet talep edilen müteahhit N.B.’nin sanıklarla yaptığı görüşmelere ilişkin ortam dinlemesi ve tape kayıtlarında rüşvet çarkının nasıl işlediği de açık biçimde yer alıyor.

5.5 MİLYON LİRA İSTEDİLER

Müteahhitten daire başına 50 bin lira toplamda ise 5.5 milyon lira para talep edilen skandalın ortam dinmelerine göre, İmar Müdürü Fırat Kılıç ile müteahhit N.B. arasında geçen rüşvet pazarlığında, rüşvette indirime gidilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir ismin devrede olduğu, kendisini Cumhurbaşkanı danışmanı olarak tanıtan “Fatihcan” adlı kişinin de devreye girdiği ve gözaltına alındığı, bu nedenle çok dikkatli davranılması yönünde telkinde bulunduğu bilgisi yer alıyor.

Fırat Kılıç

Belediye başkanı ısrarla para istedi

Tape kayıtlarında müteahhit N.B., ortaklarının rüşvet vermek istemediğini, ancak belediye başkanının ısrarla para istediğini vurguluyor. İmar Müdürü Fırat Kılıç ise rüşvette bile rayiç bedelinin yükseldiğini belirterek, 2022 yılında müteahhitlerden daire başına 35 bin lira alırken, 2023 yılında bu rakamı artan inşaat maliyetleri nedeniyle 50 bine çıkardıklarını açıkça ifade ediyor. Fırat Kılıç ile Belediye Başkan Yardımcısı Sıddık Aycıl tahliye talebinde bulunurken, Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme, sanıkların şu aşamada tanıklar üzerinde baskı oluşturabileceği gerekçesiyle talepleri reddetti.