Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), hazırladığı raporda şu an çalışanların 5’te 3’ünün gelecek 10 yıl içinde işlerini tamamen yapay zekaya kaptırma konusunda endişeli olduğuna dikkat çekti. OECD bir yapay zeka devriminin eşiğinde olunabileceğini, en yüksek otomasyon riski altında sınıflandırılan mesleklerin istihdamın yaklaşık yüzde 27’sini oluşturduğunu bildirdi.

İnşaat, çiftçilik, balıkçılık ve ormancılık gibi düşük ve orta vasıflı işlerin en fazla risk altında olan alanlar olduğu belirtilen raporda, yüksek beceri gerektiren mesleklerin de en azından otomasyon riski altında olduğuna işaret edildi. Paylaşılan raporda, yapay zekayı kullanan firmalar arasında şimdiye kadar istihdamı olumsuz etkilediğine dair çok az kanıt olduğunun tespit edildiği, işçiler ve işverenlerin yapay zekanın sıkıcı ve tehlikeli görevleri azaltabileceğini, bunun da daha fazla işçi bağlılığına ve fiziksel güvenliği sağlayabileceğini bildirdiği belirtildi.

Çalışanların 5’te 3’ünü gelecek 10 yıl içinde işsiz bırakma potansiyeli taşıyan yapay zeka, buna ek olarak yeni işlerin ortaya çıkmasına da sebep olacak. Var olan bazı işler ise çok daha popüler hale gelecek. Bu meslekler, yapay zeka mühendisliği, robotik mühendisliği, siber güvenlik uzmanlığı, yazılım ve uygulama geliştiriciliği, oyun geliştiriciliği ve dijital pazarlama uzmanlığı olarak sıralanıyor. 

Milli Gazete'de yer alan habere göre, IBM şirketinin CEO’su Arvind Krishna, geçtiğimiz aylarda Bloomberg News’a verdiği röportaj kapsamında IBM’in önümüzdeki yıllarda yaklaşık 7.800 pozisyonu yapay zekâ ile değiştirmeyi düşündüğünü ve bu bağlamda işe alımları dondurma konusunda planlar içerisinde olduğunu söylemişti.