"Çürümüş medya düzeni bütün hızıyla devam ediyor" diyen medya ombudsmanı Faruk Bildirici, futbol medyasının önde gelen isimlerinin TFF'nin bedava turlarıyla Roma ve Bakü'ye gittiklerini açıkladı.

Medya ombudsmanı gazeteci Faruk Bildirici, Sedat Peker'in açıklamaları sonrası basın mensuplarıyla ilgili ortaya çıkanlara değinirken, Türkiye Futbol Federasyonu'nun Euro 2020 vesilesiyle Roma ve Bakü'ye götürdüğü gazetecilerle ilgili eleştiride bulundu.

Bildirici, kişisel sitesindeki “Futbol Federasyonu'nun Roma ve Bakü gezisine katılan bedavacı spor yazarları” başlıklı yazısında, etik dışı işlerin AKP iktidarından önce de var olduğunu ancak daha da arttığını ve boyut değiştirdiğini anlattı.

Bildirici, "Hadi Özışık’ın, suç örgütü yöneticisi Sedat Peker ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında arabuluculuğa soyunması; Veyis Ateş, Tahir Sarıkaya, Cem Küçük, Rasim Ozan Kütahyalı’nın Paramount Otel’de bedava tatil yaptıkları iddiaları; Veyis Ateş’in iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye dönmesini sağlamak üzere 10 milyon euroluk rüşvet işine aracılık ettiği iddiası ve Sezgin Baran Korkmaz’ın 12 gazeteciyi maaşa bağladığı iddiası şaşırtıcı olmadı" diye yazdı. 

Bildirici, çarpık gazeteciliklere en canlı örneğin futbol medyasının önde gelen isimlerinin Milli Futbol Takımının Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarını izlemek üzere Roma ve Bakü’ye, Futbol Federasyonu’nun düzenlediği bedava turlarla gitmeleri olduğunu belirtti.

Bildirici şunları yazdı:

Federasyon, 11 Haziran’da İtalya ile oynanan maç için medyadaki futbol servisi müdürlerinden oluşan 14 kişilik bir grubu Roma’ya götürdü. Özel uçakla gidilen Roma’da, spor müdürlerinin iki gecelik konaklama ve diğer giderlerini de federasyon karşıladı. Sadece gazeteciler değil, bazı kulüp başkanları da vardı federasyonun davetli götürdüğü isimler arasında. Davet organizasyonunu bir iletişim şirketi yürüttü. 

Bakü’de oynanan Galler maçı için liste daha geniş tutuldu. Sadece önde gelen medya kuruluşlarının spor servisi müdürleri ile yetinilmeyip spor muhabirleri de eklendi özel uçağa binecekler listesine. Hatta bazı siyasiler, federasyon yöneticileri, alt liglerden kulüp başkanları da davet edildi. Gezi yine iki gecelik tutuldu, davetlilerin tüm masrafları karşılandı.

Futbol Federasyonu, İsviçre ile oynanacak milli maç için de Bakü’ye özel uçak kaldırıyor. Yine çok sayıda spor servisi müdürü, futbol yazarı, kulüp başkanı ve yöneticinin katıldığı bu gezide de iki gece kalınacak.

Tabii federasyon dışında Turkcell gibi bazı şirketler de bazı futbol yazarlarını bu gezilere davetli götürdü. 

Gazetecilerin katıldığı geziler gizli olamaz. Çünkü zaten izlemek, yazmak, aktarmak için o geziye gitmişlerdir. Ama Federasyon’un davetlisi olarak bu geziye gidenlerin bir kısmı izledikleri maçlarla ilgili ne yazı yazdılar ne bir program yaptılar.

Asıl önemlisi, Federasyon’un davetlisi olarak oraya gittiklerini yazmadıkları gibi, Federasyon’un özel uçağı ve davetlileri hakkında da haber vermediler. 

Mahcup bir edayla hem kendilerinin bedava geziye katıldıklarını gizlediler okurlar ve izleyicilerden, hem de Futbol Federasyonu’nun böyle bir davet için büyük paralar harcadığını gizlediler. Kendilerini bedava tarafından Roma ve Bakü’ye götüren Federasyon’u korudular. Ne gazetelerde ne de televizyonlarda bu gezi organizasyonundan bahsettiler!

İzleyebildiğim kadarıyla bir Erman Toroğlu, A Spor’daki programda gazetecilerin bedava geziye götürülmesinden söz etti. Bir de Yeni Çağ gazetesinden “Spor medyasının sicil amiri” olarak anılan Aytunç Akın, bu organizasyonu açıkça eleştirdi. “Medya veya medyacı dendiğin zaman bedavacılar akla gelecek” diyen Akın, Roma’ya götürülen “bedavacı gazeteciler”in isim listesinin açıklanmasını istedi.