Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş, çalışan nüfusun verdiği paraların, çalışmayan kesime emekli parası olarak dağıtıldığı Sosyal Güvenlik sistemlerini Saadet Zinciri olarak tanımladı. Çalışma hayatı uzmanı Aziz Çelik, sosyal medya hesabından zehir zemberek bir yanıt verdi...

TÜİK'in açıkladığı 2023 nüfus istatistiklerine göre, Türkiye'de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 10,2'ye çıktı. Böylece, yaşlı nüfus oranı Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü.

Gündeme dair yaptığı tespit ve paylaşımlarla ekonomik gündemin nabzını tutan isimlerden ekonomist Özgür  Demirtaş, bu defa dünyadaki Sosyal Güvenlik sistemlerine dair dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

aziz-celik.jpg

Çalışan nüfusun verdiği paraların, çalışmayan kesime emekli parası olarak dağıtıldığı Sosyal Güvenlik sistemlerini Saadet Zinciri olarak tanımlayan Demirtaş, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte güvence paralarının zarara gireceğinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

ozgur-demirtas1.jpg

Demirtaş ayrıca bu sistemlerin çökmesine sebep olarak popülist siyasetçileri de örnek gösterdi.
Özgür Demirtaş şu paylaşımda bulundu:

"Dünyadaki Sosyal Güvenlik sistemleri birer Saadet Zinciridir.

Gençler çalışırken, sepete para atarlar.

Yaşlılar emekli olunca sepetten para alırlar.

Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı Üniversitelerde Gazze Dersi: Üniversitelilerin Gazze Destanı

Gençler sayıca fazlayken sistem işler... Aksi olunca bu Ponzi üstüne çöker.

Bir de sepete ELİNİ sokan popülist siyasetçiler vardır. O bambaşka bir zübük konusu."

akademik-zubuk.jpg

AZİZ ÇELİK'TEN YANIT

Özgür Demirtaş'ın bu benzetmesine Sosyal Politiktalar Uzmanı Aziz Çelik, sosyal medya hesabından tepki gösterdi.