Otomotiv sektöründe yaşanan kriz, bayileri ve çalışanları derinden etkiliyor. OYDER Başkanı Altuğ Erciş, markaların stok baskısı nedeniyle bayilerin %25'inin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve 40 bin kişinin işsiz kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.

2023 yılında arz, talebin altında kalıp otomobiller enflasyonun altında erimeyen bir yatırım aracı haline gelince fiyatlar ve karaborsa patladı, bu da hem otomotiv sektörüne hem de bayilere yönelik suçlamaları artırdı. Tüketiciler fiyatlardaki oynaklık ve bayilerin stoklaması nedeniyle artan fiyatlardan dolayı araç alımını durdurma kararı aldı. Evet satış ve kârlılık düşse de, sektör bir yıl içinde bu kadar büyük bir darbe yaşamamıştı.

800’den fazla bayiyi temsil eden Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Altuğ Erciş Gazete Oksijen'den Emre Özpeynirci'ye yaptığı açıklamada, son dönemde markaların ve distribütörlerin stok baskısı nedeniyle çok zor durumda kaldıklarını belirterek, “Yüzde 60’ı aşan finansman maliyeti ve stok baskısı, bayilerin yüzde 25’inin kapanmasına, 40 bin kişinin işsiz kalmasına sebep olacak” dedi.

STOK 50 BİN ADEDE ULAŞACAK

Türkiye’de 800’ün üzerinde yetkili satıcıyı temsil eden OYDER Başkanı Altuğ Erciş, son dönemde distribütörlerin ve markaların bayilere stok baskısını artırdığını belirterek, “Bugün finansman maliyetleri %60’ı aştı. Bayiler bu maliyetlerle nasıl stoklu otomobil alabilir. Taşıyamayacak hale gelen stok yükü bayileri çökme noktasına getiriyor” dedi. Erciş, ayrıca bayilerin elindeki araç stokunun 50 bin adede ulaşacağını ve bu stokların 120 bin kişiyi etkileyeceğini de ifade etti.

BAYİLER KAPANIP MARKET OLUYOR

Karar'ın haberine göre, Çözüm için markaların ve distribütörlerin stoğu yıkması gerektiğini söyleyen OYDER Başkanı Erciş, “Yurtdışında verimlilik hedefleri tutturulamayınca, şirket bayilerin stoğunu artırmıyor. Ama burada tam tersi bir durum söz konusu. Bayiler stokla döngüyü sağlayamaz duruma düşüyor, gerçek satışlar yerine alımda bu durumdan bayilerin mali yapısı bozuluyor ve işin sürdürülebilirliği kalmıyor. Bayiler çareyi kapanmakta buluyor. Bazı büyük bayi grupları dahi artan maliyetler ve düşen talep karşısında otomobil satışını bırakıp markete dönüşüyor” diye konuştu.

Kök Aylığı 8 Bin Lira ve Altı Olan Milyonlarca Emekli “Sıfır” Zam Alacak, Memur ve Emekli Maaş Zamları Belli Oldu Kök Aylığı 8 Bin Lira ve Altı Olan Milyonlarca Emekli “Sıfır” Zam Alacak, Memur ve Emekli Maaş Zamları Belli Oldu

4 AYDA HER 1000 KİŞİDEN SADECE 3’Ü OTOMOBİL ALDI

Türkiye’de 2024 ocak-nisan döneminde 294 bin 837 adet yeni otomobil satıldı. 86 milyonluk ülkede bu, 1000 kişiye sadece 3.5 adet otomobil satışı demektir. Bu oranla Avrupa’da 32 ülke içinde 28. sıradayız.

SADECE 25 KİŞİYE ÖZEL GELECEK

Geçen hafta Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen uluslararası otomobil fuarında, yeni BMW iX3 1600 elektrikli motoru tanıtıldı. Türkiye’de 750 bin TL ile sınırlı sayıda satışa sunulacak olan bu araç, sadece 25 kişiye özel olarak getirilecek.

Editör: Ahmet Kacır