Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından gözler olası İstanbul depremine çevrildi. İstanbul'da günde yaklaşık 3 milyon kişinin kullandığı metroların olası bir depremde güvenli olduğunu belirten Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, "İstanbul’un metroları dünyanın en katı deprem standartlarına göre inşa edilmektedir." dedi. Soy, deprem sonrasında en geç 3 dakika içinde ilgili tüm alanlara enerji verileceğini belirtti.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 2 büyük depremin ardından olası İstanbul depremine ilişkin senaryolar tartışılmaya devam ediyor. 16 milyonluk İstanbul'da günde ortalama 3 milyon kişi metro kullanıyor. Peki olası İstanbul depremine metroda yakalananlar ne yapacak? İşte detaylar...

Haber Global'den Şifa Kaymak'ın haberine göre; fiziki yapı ve çevresel etkilerden arınmış olması nedeniyle metroların en güvenli yer olduğunu belirten Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy "Deprem kaynağının yer altında bulunması nedeniyle deprem anında metroların tehlikeli olduğuna dair bir yanılgı var. Ancak fiziki yapı ve çevresel etkilerden arınmış olması nedeniyle metrolar deprem anında en güvenli alanlardır. İstanbul’un metroları dünyanın en katı deprem standartlarına göre inşa edilmektedir ve yerin altında yer aldığı için yer üstü binaların maruz kaldığı salınım kaynaklı risklere maruz kalmadığından, depremlerde kırılma ve çökme riskleri çok daha düşüktür.

Tüm dünyada metro alanları deprem, savaş ve atmosfer kaynaklı afetlerde en güvenli sığınma alanları olarak kabul edilmektedir. Günde 3 milyona yakın yolcuyu ağırlıyoruz. Acil durumda atacağımız her adım önceden planlanmış, simülasyonları çalışılmış ve belli bir disiplin dahilinde kurgulanmış durumda. Tüm personelimize deprem, yangın, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer afet durumları için acil eylem planları ile düzenli olarak eğitim veriyoruz."

ozgur-soy.jpg
Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy

Soy sözlerine şöyle devam etti:

'EN GEÇ 3 DAKİKADA ENERJİ VERİLECEK'

En geç 3 dakika içinde ilgili tüm alanlara enerji verileceğinin altını çizen Soy "Yıkıcı bir deprem olması durumunda ülke genelinde enerji temininde sorun görülebileceğini ve sistem güvenliğini sağlamak için kent genelinde elektrik kesilebileceğini biliyoruz.

Metro İstanbul, AFAD tarafından sistemlerin kontrolü sonrası öncelikli enerji verilecek işletmeler sınıfında yer alıyor. Enerjinin kesilmesi durumunda araçlarda ve istasyon içinde öncelikle aydınlatmayı sağlayan sistemler çalışacak. AFAD tarafından yeniden enerji verilinceye kadar metro sisteminde jeneratörler devreye girecek. En geç 3 dakika içinde ilgili tüm alanlara enerji verilecek.

'JENARATÖR 7 SAATE KADAR YETERLİ OLACAK'

AFAD’tan gelecek ilave talimatlara göre acil durumlar için araçlar kısıtlı süreli çalıştırılabilecek. Metro İstanbul olarak Tunceli’deki Uzunçayır Barajı büyüklüğünde enerji üretecek kadar büyük bir kurulu jeneratör gücüne sahibiz. Tek araç çalıştırılması ve iç ihtiyaçların devre dışı bırakılması durumunda jeneratör yakıt stokumuz 7 saate kadar yeterli olacak.

'TSUNAMİ İHTİMALİNİ DE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUYORUZ'

Depremlerin yangın, tsunami, su baskını gibi felaketleri tetikleme ihtimalini de göz önünde bulunduruyoruz. Yangın durumunda istasyon veya tünel yangın senaryolarımızı devreye alacağız. Ayrıca her bir hattımızda yılda 2 kez yangın tatbikatı gerçekleştirerek ekip ve ekipmanlarımızın hazırlığını teyit ediyoruz. Bir yıl içinde 93 farklı yangın ve jeneratör senaryosu üzerinden, İstanbul İtfaiyesi ve AKOM ile ortaklaşa çalışma yapıyoruz." dedi.