Oksijen yazarı İrfan Donat, tüketici fiyatlarının 52 aydır aralıksız yükseldiği bir ortamda, gıda fiyatlarındaki artışın da 32 aydır soluksuz devam ettiğini belirterek, normalde "gıda enflasyonu açısından elimizin en güçlü olduğu bir dönemde" bile fiyatların artmaya devam edeceğini yazdı. 

Donat, herkesin "Et fiyatları 500 lira olur mu?" diye sorduğunu belirterek, yazısında şu noktalara değindi:

"Bu sorunun altında yatan gerekçeyi de belirtelim. 15 Ekim 2022’den bu yana Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) çiğ süt tavsiye fiyatı değişmedi. Peki o günden bugüne enflasyon geriledi mi ya da yerinde mi saydı?

Tabii ki hayır… USK’nın resmi sitesinde 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 9.87 TL olarak hesaplanırken, aynı resmi sitede çiğ süt tavsiye satış fiyatı 8.5 TL olarak duruyor.

Halbuki TÜSESAD’ın mayıs ayı hesabına göre, çiğ süt üretim maliyeti litre başına 12.64 TL. Ama serbest piyasada hâlâ çiğ süt fiyatları 11 TL ve altında bir fiyat oluşumu için baskılanıyor. Çiğ süt fiyatlarını aşağı çekmeye yönelik baskılar ise süt ineklerinin kesimini teşvik ediyor. Karkas et fiyatlarının 200 TL’yi aştığı bir ortamda hayvan sermayemizi yok etmeye devam ediyoruz. İşte o yüzden kıymanın kilosu 500 TL olur mu soruları artmaya başladı."

Ekmek fiyatları
Donat, ekmek fiyatlarına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

"Dünyada buğday fiyatları düşüyor dolayısıyla Türkiye’de fiyatlar dünya ortalamasının üzerinde kaldı. Ama Türkiye’de bir enflasyon gerçeği var. Beklenti, bu sezon buğday fiyatının desteklemeler hariç 10 TL’den aşağı olmayacağı yönünde. Bu da aslında yeni sezonda buğdaya en az yüzde 35 civarı zam yapılabileceği anlamı taşıyor."
 

Yazının tamamı için tıklayın