İktidar Savurganlığı: Bütçenin Kara Deliği 783 Milyar Büyür İktidar Savurganlığı: Bütçenin Kara Deliği 783 Milyar Büyür

Dünya'da zengin ülkelere olarak bilinen OECD üyesi ülkelerde, gıda enflasyonu Türkiye'den düşük çıktı. Türkiye, OECD ülkelerinin yıllık gıda enflasyonunu geçmiş oldu.

OECD üyesi ülkelerin gıda enflasyon verileri yayınlandı. OECD üyesi ülkelerde, gıda enflasyonu şubat ayında yıllık 5,3’e uzun bir aradan sonra düştü. OECD’de yıllık gıda enflasyonu Rusya- Ukrayna savaşı öncesine çekmeyi başardı.

Türkiye'deki gıda enflasyonu verileri açıklanmasıyla  şubatta yıllık gıda enflasyonu yıllık yüzde 71,1 olarak gerçekleşti belirlendi. Türkiye’nin gıda enflasyonu sayılmadığında OECD’nin ortalama gıda enflasyonu çok daha düşük seviyeye geriledi.

OECD ülkelerinin yıllık gıda enflasyonu Türkiye'nin gıda enflasyonundan düşük

DÜNYADA ENFLASYON DÜŞÜYOR

Türkiye’nin de üyesi olduğu OECD'den açıklanan son verilere göre, 38 sanayileşmiş ülkede tüketici gıda fiyatlarındaki yıllık değişim, Kasım 2022'de zirve yaparak 16,2 seviyesini gördükten sonra geçtiğimiz Şubat ayında yüzde 5,3 seviyesine kadar geriledi.

Rabobank'ın Tarımsal Emtia Başkanı Carlos Mera, "Yüksek gıda enflasyonunun en kötüsünü gördük" dedi. Mera, "Tarımsal emtia fiyatları, Ukrayna'nın işgalini takip eden zirvesinden bu yana son iki yılda önemli ölçüde düştü ve bu, perakende düzeyinde bile enflasyonu düşürücü bir güç görevi görüyor” yorumunu yaptı.

RUS-UKRAYNA SAVAŞI TEDARİK ZİNCİRİ ESKİ HALİNE GELDİ

T Rowe Price'ın ekonomisti Tomasz Wieladek ise, "Tedarik zincirleri tamamen normalleşti, gaz fiyatları tarihsel olarak daha normal kabul edilen seviyelere düştü ve Ukrayna tahıl ihracatı Karadeniz koridoru üzerinden yeniden başladı" dedi ve ekledi; "Bu faktörlerin ortadan kalkması, küresel gıda enflasyonundaki düşüşün muhtemelen devam edeceğini gösteriyor."

Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı ülkeler yüksek gıda enflasyonu ile hala mücadele etmeye çalışıyor.

OECD ülkelerinin yıllık gıda enflasyonu Türkiye'nin gıda enflasyonundan düşük
Oxford Ekonomi’nin baş ekonomisti Kiran Ahmed, "Genel olarak, gelişmiş dünyada ve gelişmekte olan piyasalarda gıda fiyatları enflasyonu düşüyor, ancak işlerin hala zor olduğu bazı yerler görüyoruz, bunlar döviz kuru baskısı olan ve ithalata bağımlı olan ülkeler" tespitini yaptı.

TÜRKİYE'NİİN GIDA ENFLASYON VERİLERİ BELLİ OLDU

OECD ülkelerinden kabul edilen Türkiye’de şubat ayında gıda enflasyonu aylık 8,25, yıllık bazda ise yüzde 71,1 oldu. Liranın dolar karşısında zayıflamaya devam ettiği mart ayında ise yıllık gıda enflasyonunu yüzde 70,4 olarak açıkladı.

Kaynak: Ekonomim.com