İsrail merkezli bir haber sitesinde yayınlanan bir makaleye göre Netanyahu hükümeti, İsrail tarafından yerinden edilmiş Filistinlileri Mısır'a kabul etme karşılığında Kahire'ye, ekonomik sıkıntı içindeki ülkenin uluslararası borçlarının önemli bir kısmını Dünya Bankası aracılığıyla silmeyi teklif etti.

İsrail merkezli Ynet sitesinde yer alan habere göre, Mısır'ın Filistinlilere kapılarını açması için Sisi hükümetiyle temaslarda bulunan Tel Aviv'in bu isteği Kahire tarafından daha önce reddedilmiş olsa da, Netanyahu hükümeti Sisi'ye yeni bir teklif daha götürdü.

İddiaya göre İsrail, Kahire'nin iki milyon Filistinliyi ülkeye kabul etmesi karşılığında, döviz sıkıntısı çeken Mısır'ın uluslararası borçlarının önemli bir kısmını Dünya Bankası aracılığıyla silineceğini taahhüt etti.

MISIR'IN BORCU DAHA ÖNCE SİLİNMİŞTİ

Borç ödemelerinde temerrüde düşme olasılığı olan ülkeler arasında Ukrayna'dan sonra ikinci sırada olan Mısır hükümeti, faiz ödemeleri nedeniyle gelirinin yarısını kaybediyor.

Borç silme, daha önce de ABD tarafından Mısır'ı kendi dış politikasıyla uyumlu hale getirmek için kullanılmıştı. ABD ve müttefikleri 1991 yılında, İkinci Körfez Savaşı sırasında Irak karşıtı koalisyona katılması karşılığında Mısır'ın borcunun yarısını silmişti.

Ayrıca Mısır hükümeti, İsrail'in komşu Gazze'de Hamas'a karşı askeri operasyon yürüttüğü sırada Filistinlilerin geçici olarak Mısır'a yerleştirme teklifini defalarca reddetmişti.