Kamuya personel alımlarında ‘mülakat puanı’ bahanesiyle elenen binlerce mağdur, ‘hak arayışı’ için çaldıkları kapılardan eli boş döndü. Seçim öncesi kaldırılacağı vaadedilen ancak uygulanmasından vazgeçilemeyen mülakat sistemine son verilmesini isteyen mağdurlar ne siyasette ne yargıda ne de medyada seslerine karşılık bulabildi.

Seçim zamanında verilen ‘Sözlü mülakatı kaldıracağız’ vaadi sözde kaldı. Kamuda görev yapacak öğretmenlerin önce derece yaparak kontenjana girmesi sonra da mülakatla atanamaması toplum vicdanını yaraladı. Ehliyet ve liyakat ölçüleri devreden çıkarken KARAR çadırlarda çalışarak Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda derece elde eden ancak mülakatla elenen depremzede öğretmenlere ulaştı.

manset-jpg.jpg

Kamuya personel alımlarında ‘mülakat puanı’ bahanesiyle elenen binlerce mağdur, ‘hak arayışı’ için çaldıkları kapılardan eli boş döndü. Seçim öncesi kaldırılacağı vaadedilen ancak uygulanmasından vazgeçilemeyen mülakat sistemine son verilmesini isteyen mağdurlar ne siyasette ne yargıda ne de medyada seslerine karşılık bulabildi.

Seçim zamanında verilen ‘Sözlü mülakatı kaldıracağız’ vaadi sözde kaldı. Kamuda görev yapacak öğretmenlerin önce derece yaparak kontenjana girmesi sonra da mülakatla atanamaması toplum vicdanını yaraladı. Ehliyet ve liyakat ölçüleri devreden çıkarken KARAR çadırlarda çalışarak Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda derece elde eden ancak mülakatla elenen depremzede öğretmenlere ulaştı.

KPSS’DE DERECE ALDIĞI HALDE ELENEN ÖĞRETMENLER KARAR’A KONUŞTU: ADALETSİZ MÜLAKAT ÇARESİZ BIRAKTI

Türkiye’de halihazırda 1 milyon atama bekleyen öğretmen içinden 20 bin öğretmenin ataması yapılacağı açıklanmış, mülakata başvuran öğretmen sayısı ise 60 bine ulaşmıştı. Seçim öncesinde kaldırılacağı vaat edilen mülakatlar sonucunda sıralaması değiştirilen bin 100 öğretmen için Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, ‘Ne var ki bunda?’ ifadeleri ise tepki toplamıştı. KARAR, derme çatma çadırlarda KPSS’de derece elde ederken, mülakatla elenen öğretmenlere ulaştı.

‘DEPREMİN ARDINDAN BU KEZ HAYALLERİMİZ YIKILDI’

Depremzede ve bir bebek sahibi olan Cansu Arık, Hatay’da yıkık dökük çadırda kalırken Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarılı olarak 787 sıralamayla kontenjana girdi. Mülakata Adana’da girdi. Komisyonda sorulan tüm sorulara doğru yanıt veren Cansu A, 6 yıllık emeğinin yok edildiğini anlattı:

“Depremden sonra kâh çadırlarda kâh yıkık dökük evimde can korkusuyla çalıştım sınava üstelik küçücük bebeğimle. 6 yıllık emeklerim hiç edildi. Bizi deprem bir kez yıktı bir kez de hayallerimizi yıktılar. Şükürler olsun ki depremde ölmedik ama ölmekten beter ettiler.”

Emine K, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünde KPSS sıralaması 508’di. Mülakat ile sıralaması 762’ye geriledi. 754 kontenjan verilmişti, 8 kişi mülakatla önüne geçtiği için elendi. Komisyonda sorulan tüm sorulara doğru yanıt verdiğini aktaran Emine K, “Komisyonda doğru yanıt verdim sorulara ve ‘aramıza hoş geldin’ denildi. Sonra elendiğimi öğrendim” dedi.

whatsapp-image-2024-11-22-at-15-26-08-001.jpeg
Cansu Arık'ın sonucu

‘KPSS’YE HAZIRLANIRKEN KALEMİM BİLE ENKAZ ALTINDAYDI’

Karar'dan Merve Şişman'ın haberine göre, Filiz L, Türkiye 277’ncisi oldu. Mülakatla birlikte sıralaması 311’e geriledi. Depremzede olan Filiz L, “KPSS çalışmaya başladığımda bir kalemim dahi yoktu. Çünkü her şeyim enkaz altındaydı. Kitaplarım, bilgisayarım, evim, memleketim… Ve her şeye rağmen ben başardım. Benden sadece emeğimi değil, dünümü, bugünümü, yarınımı çaldılar. Başardığımı sandım, kontenjan dışı kalıp elendim. Benim hayallerim vardı, depremden sonra kaybettiğim evimi atandığım şehirde bulacaktım. Emeğimin karşılığını alıp bana ev olacak bir şehre atanacaktım. Ama aldılar benden yaşama sevincimi aldılar, beni hayata bağlayan son umudumu aldılar, hayallerimi aldılar, her şeyimi çaldılar” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-11-22-at-14-50-12.jpeg
Hasan Kızılay'ın sonucu

‘10 DAKİKALIK MÜLAKAT’

Hasan Kızılay, Sınıf Öğretmenliği branşında 3 bin 263 kontenjan içerisinde 3 bin 134’üncü olmuş biri. Mülakatını Adana’da oldu. Ancak verilen düşük mülakat puanıyla atanamadı. Hasan Kızılay, 10 dakikalık mülakata dikkat çekerek “Bakan Tekin bizlere hiç kimsenin sıralamasının elinden alınmayacağını dair sözlerde bulunmuştu, hatta 2024 KPSS sınavına başvurmamıza bile gerek olmadığını dile getirdi. Günlerce masa başında dirsek çürüten bizler, 10 dakikalık mülakat uygulaması ile kontenjan dışına itildik. Söylenilen hiçbir şey yapılmadı. Mülakatın hiçbir zaman objektif bir tarafı olmamıştır, olamaz” dedi.

‘KOMİSYON ÜYELERİ UYUKLUYORDU’

Esra K. da mülakatının şeffaf geçmediğini komisyon üyelerinin mülakat sırasında uyukladığını aktardı. Kameralar açılmadan önce de komisyonun kendisine sorular yönelttiğini söyleyen Kızılkaya mülakatla elendi: “Yusuf Tekin’in vaat ettiği ‘son derece şeffaf mülakata’ girdim ancak süreç bakan beyin ifade ettiği gibi olmadı. Kameralar açılmadan önce komisyon üyeleri memleketimi sordu, mülakatım başladığında ise üç komisyon üyesinden biri uyukluyor diğeri dinlemiyordu. Bin 536 olan sıralamam değişti. Yeni sıralamam olan bin 916 ile kontenjandan çıkartıldım. Mülakat sonucu ve mülakat sürecime dair verdiğim itiraz dilekçesi sonucu ise hâlâ elime ulaştırılmadı. Sıralamam da gösteriyor ki itiraz dilekçesi dikkate alınmadı.”

whatsapp-image-2024-11-22-at-14-50-11.jpeg
Canan Eşkin'in sonucu

‘HEM TEKSTİLDE ÇALIŞIP HEM SINAVA HAZIRLANDIM’

Canan Eşkin, Sınıf Öğretmenliği bölümünde 3 bin 263 kişi alınırken elendi. Sırlaması mülakatla 3 bin 511’e geriledi. Canan Eşkin, “Kaç yıldır KPSS için can ve baş ile çalıştım ve aynı zamanda gerek özel sektörde gerekse tekstillerde çalışmak zorunda kaldım. Bunca zorluğa rağmen sınavda yeterli puanı aldım şimdi de MEB ile savaşıyorum. Mülakat ile beni geriye atmaya kimsenin hakkı yok. Bölgeler arası puan farklılığından dolayı ben şu an atanamıyorum. Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz söylüyor bazı şehirlerde cimrilik yapılmış. Ben bu cimrilikten dolayı yıllarımı çöpe mi atayım?” ifadelerini kullandı.

Gaye İltemir, Balıkesir'de mülakata girdi. Türkçe Öğretmenliği bölümünde aldığı puanla mülakatsız sıralaması 767'ydi. Bu alana ayrılan kontenjan 804'tü. Mülakat olmasaydı atanacaktı. Mülakata girdi ve aldığı puanla birlikte sıralaması 1027'ye geriledi. Atanacağı sırada 305 kişi mülakatla önüne geçtiği için atanamadı.

Merve Nur Özkara, mülakata İstanbul Siyavuşpaşa'da girdi. Sınıf Öğretmenliği alanında 3263 kişilik alım yapılıyordu. Mülakatsız sıralaması 3046 iken mülakat sonrası 3385 sıralamaya sahip oldu. Ataması yapılacakken mülakat notuyla kontenjan dışı kalarak atanamadı.

Meryem Göztaş, mülakata Mersin'de Proje ve Koordinasyon Merkezi'nde girdi. Mülakattan aldığı puanla 1627'ye düştü sıralaması. Mülakatsız sıralaması ise 858'di. Okul Öncesi Öğretmenliği alanında 903 kontenjan vardı. Mülakat olmasaydı ataması olacaktı. 769 kişi mülakatla önüne geçti.

Ayşe Sena Başar, Mersin'de mülakata girdi. 747'ydi mülakatsız sıralaması. Mülakatla sıralaması 1012’ye geriledi. Türkçe Öğretmenliği bölümünde 804 kontenjan vardı. 20 bin atamanın 804’ü Türkçe Öğretmenliği kontenjanı. Mülakat olmasaydı ataması olacaktı. 265 kişi mülakatla önüne geçti.

Fatma Nur Sevinç, mülakata Bursa’da girdi. 3109’du mülakatsız sıralaması. Mülakattan aldığı notla sıralaması 3421'e düştü. Sınıf Öğretmenliği alanında ayrılan kontenjanda 3263'tü. 20 bin atamanın 3263'u sınıf öğretmenliği kontenjanı. Mülakat olmasaydı ataması olacaktı. 312 kişi mülakatla önüne geçti.

Tuğba Tütüncüler, mülakata İstanbul Siyavuşpaşa'da girdi. Mülakatsız sıralaması 191'di. 232 kontenjanı olan Felsefe Grubu Öğretmenliği alanında mülakattan aldığı notla sıralaması 261'e geriledi. 20 bin atamanın 232'si Felsefe Grubu Öğretmenliği kontenjanı. Mülakat olmasaydı ataması olacaktı. 70 kişi mülakatla önüne geçti.

568. OLDU AMA MÜLAKATTA ELENDİ

Erol Baykara, 754 Sosyal Bilgiler kontenjanı içerisinden 568. oldu.
Benim KPSS puanı 80.82, sıralaması 568'di. Mülakat Puanım 82.666
Ortalama yüzde 50 KPSS + yüzde 50 Mülakat ile oluşan tercih puanı 81.74. Yeni sıralaması 787 oldu. Son durumda kontenjan dışına çıkan Baykara atanamadı. Baykara sorulan 3 sorudan 2'sini doğru cevapladığını KARAR'a anlattı:

"İstanbul Bahçelievler Siyavuşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde mülakata girdim.

Mülakat toplam 3 sorundan oluşuyordu.

  • 1.Soru Eğitim Bilimleri.(10 puan)
  • 2.Soru Genel Kültür (10 puan)
  • 3.Soru 7.Sınıf Sosyal Bilgiler kazanımlarından birini öğrencilere nasıl kazandırırsın şeklindeydi. Yani ders anlatımıydı. (60 puan)

Ben bana yöneltilen 3 sorunun 1. Sorusu olan Eğitim Bilimleri sorusunu yanlış cevapladım ama diğer 2 soruyu doğru, net ve anlaşılır bir şekilde cevapladım. 'Hayırlı olsun' dediler. Teşekkür ettim ayrıldım. Sonuç ise hüsran, 568. oldum ama atanamadım."

Sunay Diler, Van 4. komisyonda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği alanında mülakata girdi. Bu alan için ayrılan kontenjan 1594. Mülakatsız sıralaması 896, mülakatla ortaya çıkan sıralaması 1736. Mülakat olmasaydı ataması yapılacak olan Diler'in önüne mülakatla 840 kişi geçti.

Büşra Gökgül, Balıkesir'de mülakata girdi. Sınıf Öğretmenliği alanında 3096'ncı sıralamaya sahipti. Önüne mülakatla 153 kişi geçtiği için atanamadı. KARAR'a konuşan Gökgül yaşadığı mağduriyetin detaylarını şöyle anlattı:

"Ben de 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasında mülakat öncesi kontenjanda olup mülakatta puanım yuvarlandığı için kontenjan dışı kalan öğretmenlerden sadece bir tanesiyim. Branşım sınıf öğretmenliği, branşımıza verilen kontenjan 3263 ve benim 2023 KPSS sonucuna göre sıralamam 3096'ydı hatta branş bazlı sıralamaya göre 3095'ti. Mülakata Balıkesir'de girdim ve 75,42 olan puanım 76'ya yuvarlandı. KPSS puanının yüzde 50'si mülakat puanının yüzde 50'si alındığı için tercih puanım 75,71 oldu ve 14 Kasım günü açıklanan güncel sıralamam da 3416'ya geriledi ve 153 kişiyle kontenjan dışı kaldım."

'PSİKOLOJİM BOZULDU'

Sema Aydın, Rehberlik (PDR) bölümü mülakat mağduru. KPSS sıralaması 1425, mülakat sıralaması 1725'e geriledi ve elendi. İzmit'te girdi mülakata, tüm soruları doğru cevaplamasına rağmen elendi. KARAR'a konuşan Aydın, "Psikolojim çok bozuldu. Elendiğime mi üzüleyim yoksa çevremdeki insanların kim bilir ne yaptında elendin zorbalığına mı üzüleyim bilemedim" dedi.

Diyanet’in Bütçesi Yine Kıskandırdı: Seyahatlere 744 Milyon Lira Harcanacak Diyanet’in Bütçesi Yine Kıskandırdı: Seyahatlere 744 Milyon Lira Harcanacak

Dilan Arslan, İstanbul Siyavuşpaşa'da mülakata girdi. Mülakattan önceki sırlaması 3223, sonrasında ise 3715 oldu. Sınıf Öğretmenliği alanında verilen kontenjan ise 3263'tü. Mülakat puanıyla kontenjan dışında kaldı ve elendi.

Dilan Karakuş, Siyavüşpaşa'da mülakata girdi. Mülakatsız sıralaması 722'ydi, mülakattan aldığı notla sıralaması 1376'ya düştü. Okul Öncesi Öğretmenliği alanında 903 kontenjan vardı. Mülakat olmasaydı ataması olacaktı. 654 kişi mülakatla önüne geçti ve elendi.

Sevilay Karakuş, Rehberlik alanında sınava girdi. 2023 KPSS puanı için bölümüme verilen 1597 kişilik kontenjanda 1212. oldu. Bu sıralama kontenjan için yeterliydi fakat Balıkesir'de girdiği mülakat sonrasında önüme tam 494 kişi geçti ve sıralaması 1706 oldu ve şu an kontenjan dışında kaldı.

İrem Topaloğlu, Trabzon'da mülakata girdi. Alanı Rehberlik, bu alana verilen kontenjan sayısı ise 1597. Aldığı puanla sıralaması 1360 oldu. Mülakatta tüm sorulara doğru cevap verdi fakat mülakat sonrası yeni sıralaması 1677'ye geriledi. Kontenjan dışında kaldı ve elendi.

Kevser Demirkaya, branşı Okul Öncesi Öğretmenliği'nde KPSS sıralaması 524'ken İstanbul Siyavuşpaşa'da girdiğim mülakat sonucu sıralaması 1225'e geriledi.
Alanına verilen 903'lük kontenjanın içindeyken mülakat sonrası önüne geçen 701 kişi yüzünden elendi.

'0.01 PUAN VERİLDİ'

Ümran Ayyıldızoğlu Akbaş da atanacakken atanamayanlardan. 20 bin öğretmen atamasında Türkçe Öğretmenliği branşında 804 kontenjan ayrıldı ve Akbaş, 411. olarak kontenjana girdi. Ancak mülakata Siyavuşpaşa'da girdi ve yalnızca 0,01 puan verildi. Bu yüzden kontenjan dışı kaldı. Şu an sıralaması 822 ve tam 411 kişi önüne geçti. Atanma hakkı elinden alındı.

Murat Cana, Sınıf Öğretmenliği'ndeki 3263 kişilik kontenjanda 2949. olarak atanma hakkı elde etmişti. Mülakata girdi ve sıralaması 3309'a geriledi. Kontenjan dışı kalarak elendi. Atama hakkı elinden alındı.

Zeynep Erdem, Van'da mülakata girmiş bir sınıf öğretmeni. Sınıf Öğretmenliği'nde verilen kontenjan 3263 ve Erdem 3249'uncu olup kontenjana girdi. Ama puanı yuvarlandığı için mülakattan sonra sıralaması 3483 oldu ve 220 kişi gerileyerek kontenjan dışına atıldı.

Şevval Payza mülakatta atanma hakkı yenen mağdur öğretmenlerden sadece biri. Sınıf Öğretmenliği'ne verilen 3263 kontenjanda 3217'ydi. Mülakat sonrası sıralaması 3467 oldu ve atanamadı.

Sinem G., Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği alanında Kadıköy'de girdi mülakata. 1971'e düştü sıralaması mülakatla. 1420'ydi mülakatsız sıralaması. 20 bin atamanın 1594'ü din kültürü kontenjanı. Mülakat olmasaydı ataması olacaktı. 551 kişi mülakatla önüne geçti.

'HAKKIMIZ OLANI GERİ İSTİYORUZ'

Emine Tavşan, okul öncesi alanında 468. olarak derece yaptı. Akabinde 903 kişilik kontenjan verildi. KARAR'a konuşan Tavşan, bir anne olarak şu çağrıyı yaptı:

"Kontenjanda olmanın vermiş olduğu mutluluğu tadamadan Yusuf Tekin tarafından “mülakatların mülakat gibi yapılacağı” haberini aldık ve sıkı bir çalışmayla mülakata girdim. 13 Temmuz 2024’te İstanbul Bahçelievler Siyavuşpaşa mesleki ve teknik Anadolu lisesinde sabah oturumu 11. komisyonda mülakata alındım. 3 soru soruldu 3 soruya da doğru cevap verdim. Toplamda 15 dakika bile sürmedi. Yusuf Tekin’in dediği gibi bir ders anlatımı istenmedi. Kısa ve öz anlatmamız istendi. Bunlar kamera kaydıyla ispatlıdır. Sonuçlar açıklandığında mülakat puanımın KPSS puanımın yuvarlanmış hali olan 81 olarak sisteme girildiğini gördüm. Sıralamalar açıklandığında sıralamamın 1186'ya gerilediğini gördüm. Tam tamına 718 kişi gerilemişim. İzmir, Antalya, Erzurum, Ankara başta olmak üzere birçok ildeki komisyonlar +5 ila +12 arası puanlar verirken İstanbul, Bursa, Mersin gibi bazı illerin yuvarlama yapması tam bir adaletsizlik. Bunun şokunu ailecek hala atlatamıyoruz. Benim bu puanımda ailemin bilhassa iki küçük çocuğumun emeği var. Yeri geldi onlarla ilgilenemedim. Oyun çağlarında onlara oyun oynatmak yerine test kitaplarıyla boğulduğum için çocuklarıma çocukluklarını yaşatamadığımın üzüntüsü içerisindeyim. Onlara daha kaliteli bir hayat sunayım derken hayatlarımız karardı. Bunun hesabını kim nasıl verecek? İnançlı biri olmanın temel koşullarından biri de kul hakkı yememektir. Bizler performanslarımıza göre değerlendirilmedik. Sadece hakkımız olanın geri verilmesini istiyoruz."

'HAYALLERİMİ ELİMDEN ALDILAR'

İlayda T., Gaziantep'te mülakata girdi. Mülakatsız sıralaması 153 iken mülakat ile 194 oldu. İlköğretim Matematik Öğretmenliği alanında kontenjan 174 kişilikti. Kontenjan dışı kalarak atanamadı. 41 kişi mülakatla önüne geçti. KARAR'a konuşan İlayda T., "Haksız puanlama ile kontenjan dışı kaldım. 1.5 yıl beklemiştim. Hayallerimi elimden aldılar" dedi.

Zehra Dağ, Kayseri Erciyes Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde girdi mülakata. 974'e düştü sıralaması mülakatla. 877'ydi mülakatsız sıralaması. 20 bin atamanın 903'ü Okul Öncesi Öğretmenliği kontenjanı. Mülakat olmasaydı ataması olacaktı. 97 kişi mülakatla önüne geçti.

Hüseyin Alperen Karameşe, Eskişehir'de 7 Ağustos sabah 6. komisyonda mülakata girdi. 1431. olan sıralaması verilen puanla 2353 oldu. 3 senedir ücretli öğretmenlik yapıyor ve sertifikaları var. Hafta sonları ek olarak öğrenci koçluğu yapıyor. Mülakatının 'gayet başarılı' geçtiğini anlatan Karameşe, 5 senedir sınavlara girdiğini belirtti.

Ahmet Malak, Ankara'da mülakata girdi. Sosyal Bilgiler için girdiği sınavda mülakatsız sıralaması 581 oldu. Branşa verilen kontenjan 754. Mülakatla sıralaması 861'e geriledi. Önüne 300 kişi geçti. Mülakat olmasaydı atanacaktı ancak mülakat puanıyla kontenjan dışında kaldı.

Editör: Ahmet Kacır