Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi “Liyakata göre atama yapılacak. Mülakat kaldırılacak” sözleri unutuldu. Aradan geçen 1.5 yıl içinde sistem iyice kurumsallaştı, mağdur sayısı da katlandı. Son ‘hak yeme’ örneği öğretmen atamalarında yaşandı. Yazılı sınavlarda yüksek not alan binlerce aday, sözlüde düşük puan verilerek elendi.

Seçim zamanı verilen “Mülakat kaldırılacak, liyakat kriter olacak” vaadi, geçen 1,5 yıl içinde yerine getirilmedi. 2023’te KPSS’ye giren öğretmenlerin atamalarına ilişkin açıklanan mülakat sonuçlarında da skandal patlak verdi. Adaylar, sıralamalarını tercihler başladığında öğrendi. Binlerce öğretmen haksızlığa isyan etti.

LİYAKAT NEREDE?

Seçim zamanı verilen vaatler, koltuğu koruyunca unutuldu. Kamuda görev yapacak kadrolarda bulunması gereken ehliyet ve liyakat ölçüleri yine devreden çıktı. Sınavlarda dereceye giren adayların dakikalar içinde başarısız sayılarak elenmesi sıradan hale geldi. KARAR'ın defalarca manşetine taşıdığı tepki çeken uygulamadan vazgeçilmedi.

screenshot-9.jpg

2023’te KPSS’ye giren öğretmenler yaklaşık 1 buçuk senedir atanmayı bekliyor. Ağustos ayında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kalkacak” dediği sözlü mülakata girdiler. Mülakat sonuçları, eylül ayının sonunda “yanlışlıkla” açıklandı. Kısa süreliğine puanını gören öğretmenler bazı komisyonların yuvarlama yaptığını -KPSS puanına yakın puan verdiğini-, bazı komisyonların ise fazladan 5, 10 puan verdiğini gördü. Mağduriyet yaşayacağını düşünen öğretmenler gündem oldu.

Mülakat sonuçları 25 Kasım’da açıklandı ve korkulan oldu. Öyle ki şeffaflığa rahmet okuturcasına mülakatla değişen sıralamalar bile açıklanmadı. Öğretmenler, yeni sıralamalarını tercihler başladığında gördü. Binlerce öğretmen haksızlığa uğradığı için isyan etti. KPSS puanıyla kontenjanda olan, derece yapan öğretmenler mülakat puanından sonra atanma hakkını kaybetti.

DERECEYE GİRENLER ELENDİ

Yüzlerce öğretmen, yaşadıkları haksızlığı sosyal medyada paylaştı. Bir sınıf öğretmeni, KPSS puanı ile 2 bin 978’inci sırada yer alırken mülakatta yuvarlama yapılması sonucunda sıralaması 3 bin 328’e geriledi ve kontenjan dışı kaldı.

elif-daglar-site.jpg

Karar'dan Seda İncirkuş'un haberine göre, Bir beden eğitimi öğretmeni KPSS puanı ile 172’nci sırada yer alırken mülakat sonrası 306’ncı sıraya geriledi ve kontenjan dışı kaldı.

davutsavlisite.jpg

Bir sosyal bilgiler öğretmeni KPSS puanı ile 621’inci sıradayken mülakat sonrası 772’nci sıraya geriledi ve kontenjan dışı kaldı.

sosbil-site-1.jpg

Bir okul öncesi öğretmeni KPSS puanı ile 784’üncü sıradayken mülakat sonrası bin 135’inci sıraya geriledi ve kontenjan dışı kaldı.

okuloncesizeynepsite.jpg

ŞEHİT KIZINDAN İSYAN

Müsavat Dervişoğlu'ndan Erdoğan’a ‘Öcalan’ Mesajı:'' Gücün Yetiyorsa Affet Tayyib Erdoğan'ı Dinlemekten Yoruldum'' Müsavat Dervişoğlu'ndan Erdoğan’a ‘Öcalan’ Mesajı:'' Gücün Yetiyorsa Affet Tayyib Erdoğan'ı Dinlemekten Yoruldum''

Haksızlığa uğrayan öğretmenler Bakanlık ve il müdürlükleri önünde eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. Bursa'da yapılan protestoya katılan bir öğretmenin, şehit kızı olduğu öğrenildi. Mülakatta 3 soruyu da doğru cevapladığını, üniversiteden derece ile mezun olduğunu ve 2 senedir ücretli öğretmenlik yaptığını söyleyen mülakat mağduru, "Bana ve diğer arkadaşlarımıza neden 1 puan bile verilmedi. Bu ülkeye babasını vermiş bir şehit kızı olduğum için mi?”diye sordu.

BAKAN İTİRAZLARI KABUL ETTİ AMA GERİ ADIM ATMADI

Mağdur listeleri uzarken Bakan Yusuf Tekin’e 5 bin öğretmenin kontenjan dışı kaldığı söylendiğinde Tekin, “Söylediğiniz doğru şeyler var. Bir ildeki öğretmenimiz yüksek not almış; başka bir öğretmenimiz, ‘Ben yüksek aldım ama bir başkası benden daha yüksek aldı. Dolayısıyla, ben sıralamanın dışında kaldım.’ diyor ama ben zaten KPSS puanı ile bu işi yapacak olsaydım hiç mülakat yapmazdım. Benim elimde il bazlı rakam var. 60 bin kişiden toplam bin 100 kişinin yeri değişmiş.” açıklamasını yaptı. Ancak Milli Eğitim Bakanı, mülakata giren yaklaşık 60 bin kişi üzerinden sayı verdi. Oysa atanacak öğretmen sayısı 20 bin ve öğretmenler bu kontenjan içindeki değişikliğe itiraz ediyor.

gazetenet.jpg

‘KONTENJAN İÇİNDEKİ KAYMALAR DA HAK KAYBINA YOL AÇIYOR’

KARAR’a konuşan EĞİTİM GÜCÜ SEN Genel Başkanı Oğuz Özat, bin 100 kişinin kontenjan dışı kaldığının doğru olabileceğini söyledi. Ancak Özat’a göre gözden kaçırılan nokta, kontenjan içindeki yer değişikliklerinin de haksızlığa yol açtığı:

“10 bine yakın kişi ya öne geçti ya geriye düştü. Sadece 5-6 branşta 3 bine yakın değişim var. Yüksek puanlı biri istediği yeri yazabilecekken şu an istemediği bir şehre atanmak zorunda kalacak. 41. tercih diye bir tercih var. Tercih ettiğiniz 40 yer çıkmadığında Bakanlığın tercih ettiği yere gidersiniz. Bakan, cümleyi hatalı kullanıyor. Bizim tespitimiz 7 ila 10 bin kişinin sıralamasının değiştiği yönünde.”

BAKANLIK SAYI VERİYOR AMA BELGE PAYLAŞMIYOR

Mağdur öğretmenler, sıralamalarına ilişkin şikayet dilekçelerini Milli eğitim Bakanlığı’na (MEB) vermeye başladı. KARAR’a konuşan CHP’li kaynaklara göre MEB’e 4 bin 800 civarında evrak teslim edildi. Bakan’ın mülakata giren 60 bin kişi üzerinden sayı verdiğini vurgulayan kaynaklar, bin 100 kişi doğru olsa bile bunun da Bakanlığın hatası olduğunu, sayıya ilişkin istedikleri belgenin ise paylaşılmadığını belirtti.

ÖĞRETMENLER 4 SENE KAYBETTİ

Öğretmenler için mağduriyet doğuran diğer husus ise 2024 KPSS’ye girmemiş olmaları. KPSS puanıyla kontenjanda olan adaylar, Bakan Tekin’in “mülakat gibi mülakat yapacağım” sözüne güvenerek haksızlığa uğramayacaklarını düşündü ve tekrar sınava hazırlanmadı. Şimdi atanma hakkını kaybeden adaylar 2025 atamasına da dahil olamayacak. 2025 sınavlarında başarılı olsalar bile Milli Eğitim Akademisi’ne girmek zorunda kalacaklar. Yani 2023’ten itibaren, mülakatın kaldırılması sözünün tutulmaması dahil uğradıkları tüm mağduriyet, öğretmenlerin 1 sene değil 4 sene kaybetmelerine neden oldu.

Editör: Ahmet Kacır