Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, savaştan sonra Filistin Otoritesi (PA) yönetimi devralıncaya kadar Gazze'deki güvenliği yönetme yönündeki öneriyi reddetti.

CIA Direktörü William Burns, El Sisi'ye Filistin Otoritesi yönetimi devralıncaya kadar Gazze'deki güvenliği yönetme yönünde bir öneri sundu.

Tahran'a ABD Yapımı Tuzak! İsrail'in Çıkış Kapısı İran: Elindeki Kanı Gizlemek İçin Savaşı Yayma Planını İşletiyor Tahran'a ABD Yapımı Tuzak! İsrail'in Çıkış Kapısı İran: Elindeki Kanı Gizlemek İçin Savaşı Yayma Planını İşletiyor

Wall Street Journal’ın (WSJ) üst düzey Mısırlı yetkililere dayandırdığı habere göre, El Sisi, Mısır'ın ‘Gazze sınırında güvenliğin korunmasına yardımcı olan Hamas’ın ortadan kaldırılmasında bir rol oynamayacağını’ söyledi.

Mısır'ın kararı, Gazze'nin geleceği konusunda belirsizliği artırdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, salı günü İsrail'in Gazze'nin güvenliğini "belirsiz bir süre" boyunca yöneteceğini açıklamıştı. Bu açıklama, İsrail'in Gazze’yi yeniden işgal edeceğine yönelik endişelere sebep oldu.

ABD dahil, Batılı ülkeler, İsrail’in Gazze’yi yeniden işgal etmesine karşı olduklarını açıkladı. Öte yandan Washington, Gazze’nin yeni dönemde Hamas’ın kontrolünde olmasını istemiyor.

SAVAŞ SONRASI ABD'NİN GÜVENLİĞİ NE OLACAK?

Uzmanlara göre Mısır'ın bu kararı, Gazze'nin geleceği konusunda belirsizliği artırdı. İsrail, Gazze'nin güvenliğini kendi başına yönetmeye çalışabilir ancak bu, bölgede yeni bir çatışmaya yol açabilir. Bir diğer seçenek de uluslararası bir güç veya BM öncülüğünde bir "geçiş dönemi" oluşturulmadı. Bu seçenek, Gazze'de kalıcı bir çözüm bulunması için en iyi seçenek olarak görülüyor.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI ANBEAN ARTIYOR

Öte yandan; İsrail-Hamas savaşında 35. gün. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in son 24 saatte Gazze'ye saldırılarında ölenlerin sayısı 243 artarak 10 bin 812'e yükseldi. Hayatını kaybedenlerin 4 bin 412'si çocuk, 2 bin 918'i kadın.