Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapımı biten Gebze Millet Bahçesi’nde milli servet yok olmaya terk edildi. Millet Bahçesi projesi içinde bulunan 330 dönümlük çimen ve 7500 dikili ağaç sulanamadığı için çürüyor.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapımı biten Millet Bahçesi’nde büyük bir milli servet adeta çürümeye bırakıldı. 2021 yılında yapımına başlanan Gebze Millet Bahçesi’nde inşaat ve çevre düzenleme işleri 2023 yılının Aralık ayında bitirildi. Ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, yüklenici müteahhit firmadan Millet Bahçesi’ni teslim almaması nedeni ile 330 dönüm çimen ve 7500 ağaç çürümeye terk edildi. Millî Gazete’ye ulaşan müteahhit firma yetkilisi, Millet Bahçesi’nin sözleşmesi kapsamında firma olarak gerekeni yaptıklarını ama Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin aylardır üzerine düşeni yapmadığını belirtti. Millet bahçesinde belediyenin ilgisizliği yüzünden milli bir servetin yok olduğunu söyleyen firma yetkilisi, belediyeye bağlı İSU’nun yeşil alanları sulamak adına yaptıkları sulama sistemine su vermediğini söyledi. Firma yetkilisi ayrıca millet bahçesinin içinde bulunan 1 buçuk metre derinliğe ulaşan yapay göletin ise çocuklar için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hakan Kara Ertelenen Zamlara Dikkat Çekti: Memur ve Emekli İçin Enflasyon Rakamları Manipüle Edildi Prof. Dr. Hakan Kara Ertelenen Zamlara Dikkat Çekti: Memur ve Emekli İçin Enflasyon Rakamları Manipüle Edildi

“BİZLER YETİŞEMİYORUZ VE VİCDANIMIZ KALDIRMIYOR”

Konuya ilişkin birçok hatanın bulunduğunu anlatan yetkili, “Millet bahçeleri projesi içerisinde ekilen çim, dikilen ağaç, yapılan kafeler, göletler ve sert zeminler TOKİ’nin bünyesinde bakım dosyası olmadığı için belediye üzerinden devrediliyor. Örneğin çim ekilecekse belediyeye haber veriliyor ve belediye kısım kısım devralıyor. Biz Gebze Millet Bahçesi’ni yüklenici firma olarak 330 dönümlük çimen ektik ve 7500 ağaç diktik. Dikimini yaptığım ağaçların yüzde 99’u başarılı dikim oldu. Bu yeşil alanlara sulama sistemlerini yaptık. Fakat Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin millet bahçesi etrafında yaptığı yol çalışmasından kaynaklı sulama sistemlerimiz büyük ölçüde zarar gördü. Ayrıca 2023’ün Aralık ayında geçici kabulü sağlanan millet bahçesinin devri hala alınmadı. Ekimini yaptığımız 330 dönüm çimin büyük bir kısmı kurudu. Dikimini yaptığımız 7500 ağacın ise 10-15 arkadaş elimizden geldiğince hortumlarla sulamasını yapıyoruz.  Bizler yetişemiyoruz ve vicdanımız kaldırmıyor, ağaçlar kurumaya başladı. Milli servetimizi israf ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“GÖLETİN KORKULUKSUZ OLMASI BÜYÜK TEHLİKELERE YOL AÇABİLİR”

Yapımını bitirdikleri Gebze Millet Bahçesi’nin içinde bulunan yapay gölet ile ilgili de açıklama yapan yetkili, “TOKİ’nin bize verdiği projenin içerisinde 14 bin metre karelik yapay göletin çevresinde korkuluk demiri yoktu. Bunun gibi TOKİ projelerinde yüklenici firma her zaman kendine verilen projeye uymak zorunda. Projede eksik olan kısımları ise belediye devraldığı zaman kendisi yapıyor. Yapay göletin derinliği 1 buçuk metreye ulaştığı için kesinlikle korkuluk yapılmak zorunda. Millet Bahçesi halka kullanıma açılmadığı halde içeriye girişlerde hiçbir kontrol sağlanmıyor. Mevcut göletin içine çocuklar giriyorlar. Göletin korkuluksuz olması büyük tehlikelere yol açabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Milli Gazete / Muhammed Ali Gökmen

Editör: Ahmet Kacır