Önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek olan 14 Mayıs seçimleri öncesinde, Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde yaşanan düşüşler, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Son haftalarda devam eden düşüş trendi, bankanın brüt rezervinin 116,1 milyar dolara gerilemesine neden oldu. Bu rakam, son beş ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

TCMB’nin net rezervi de geçen hafta 3,7 milyar dolarlık düşüşle 8,3 milyar dolara geriledi. Swap hariç net rezerv de 3,2 milyar dolarlık düşüşle -49,5 milyar dolara geriledi ve net rezervde son 9 ayın en düşük seviyesine ulaşıldı. TCMB’nin rezervlerinde yurt içi bankalardan aldığı 33,8 milyar dolarlık, yabancı merkez bankalarından aldığı 24 milyar dolarlık döviz ve altın bulunuyor.

TCMB’nin swap ve Hazine dövizi hariç net döviz pozisyonu da 26 Nisan’da -67,5 milyar dolarla tarihi düşük seviyeye geriledi ve brüt rezervdeki düşüşün bu hafta da devam ettiğine işaret etti.

Altın rezervi de son haftalarda hızla geriliyor. 3 Mart 2023 tarihi itibarıyla 844 ton olan TCMB’nin brüt altın rezervi, 20 Nisan’da 768,3 tona kadar geriledi. 7 haftalık düşüş 71,7 ton, 20 Nisan haftasındaki düşüş 28,1 ton oldu. TCMB son yıllarda altın rezervini dünyada en çok artıran merkez bankaları arasında yer alıyordu ancak mart başından itibaren tablo değişti.

Öte yandan, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı geçen hafta 907 milyon dolar artışla 188,8 milyar dolara yükseldi. Parite etkisinden arındırılmış veride ise artış 1,9 milyar dolar oldu. Bunun 839 milyon dolarlık kısmı gerçek kişilerden, 1,1 milyar dolarlık kısmı ise şirketlerden kaynaklandı.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, Kur korumalı mevduat hacmi de geçen hafta 89,2 milyar TL’lik artışla 1 trilyon 980 milyar TL’ye ulaştı. Bu artışlar, yatırımcıların döviz piyasalarındaki dalgalanmalar karşısında korunmak istemesinden kaynaklanıyor olabilir.