Merkez Bankasının faiz kararının ardından dolar ve euro gibi diğer döviz kurlarına karşı da TL değer kaybedebilir. Öyle ki Merkez Bankasının Faiz kararını indirmesi dolar da yükselişe neden olabilir

Dün, finansal piyasalar için önemli bir gün yaşandı. Amerikan  Merkez Bankası'nın tutanakları açıklandı ve bugün de TCMB faiz kararını açıkladı.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklarda, katılımcılar enflasyonun yüzde 2'ye doğru devamlı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair güven verene kadar kısıtlayıcı politikanın sürdürülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Faiz oranlarının 25 baz puan artırılması gerektiği konusunda neredeyse tüm yetkililer hemfikir olsa da, birkaçı daha büyük bir artıştan yana olduğunu belirtti. Bu durum doların değerlenmesi anlamına geliyor.

Bugün ise TCMB faiz kararını açıklayarak 50 baz puan faiz düşürdü. Dışarıda doların değer kazandığı bir dönemde içeride faizlerin düşmesi, Lira'nın savunmasının daha da zayıflaması anlamına geliyor.

Dolar /TL dış yardımlarla ve içerideki engellerle sabit tutuluyor, ancak faiz indirimleri sonrası kurda patlama etkisi kaçınılmaz. Öyle ki enflasyon açısından dolar/TL önemli bir faktör. Dışa bağımlı ekonomide kur arttıkça halkın üzerindeki maliyet yükü artar. FED ve TCMB kararları, Türk halkının enflasyonla mücadelesinin devam edeceğini gösteriyor.

Kaynak:Milli Gazete