Serbest piyasa ve bankalardaki döviz kurundaki makas gittikçe açıldı. Yüzde 2'lerde seyreden fark, yüzde 10'a ilerlemeye başladı. Bu nedenle birçok kişi dolarını banka yerine Kapalıçarşı'da bozmayı tercih ediyor. Ekonomistler ise uzun süredir yaptıkları uyarıları hatırlatarak, büyük tehlikeye işaret ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalara, “Döviz fazlası olanlara doları daha yüksek kurdan satın” talimatı gönderdi. Alışılmışın dışındaki bu adımla Türkiye artık 'çoklu kur' dönemine adım atmış oldu. Piyasa ise 'ikili kur' ve 'ikili faiz' tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. En son Merkez Bankası, Kapalıçarşı'da döviz alımında görüldü. Kapalıçarşı ve bankalardaki döviz kuru arasındaki makas ise iyiden iyiye açılmaya başladı. Hem sıkı gözetim hem de söz konusu yüksek kur nedeniyle, birçok kişi dolarını banka yerine Kapalıçarşı’da bozdurmaya başladı.

Dolar-TL kurunda uzun süredir yüzde 2 olarak seyreden fark, yüzde 10'lara doğru ilerliyor. Ekonomistlerin farkın yüzde 5'lere ulaşması halinde beklediği büyük tehlike artık kapıda. Ekonomist Özgür Demirtaş da bugünkü sosyal medya paylaşımlarında bu tehlikeye dikkat çekti. Demirtaş'ın paylaşımları şöyle:

BLOOMBERG '9 AYIN ZİRVESİ' DİYE DUYURMUŞTU

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’de 5 Nisan’da yayımlanan “Turks With Dollars to Sell Head to Bazaar to Nab Premium Rate” başlıklı haberde de doları olan Türklerin, bankalar arası kurla açılan fark nedeniyle Kapalıçarşı’da paraları TL’ye çevirmeyi tercih ettiğini yazmıştı.

Bloomberg, Kapalıçarşı’daki dolar kurunun, bankalar arası piyasadaki kura kıyasla yaklaşık yüzde 2 primli olduğunu ve bu oranının 9 ayın zirvesinde bulunduğunu belirtmişti.