Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın faiz kararını "kuru sıkı para politikası" olarak nitelendirerek, enflasyonda kalıcı bir düşüş için gerçekçi olmayan beklentilere dayandığını savundu. Eğilmez, Türkiye'nin maliye politikasının gevşek, para politikasının ise yetersiz olduğunu vurguladı.

Tüm Personele Bir Yılda 4.5 Milyar TL Tüm Personele Bir Yılda 4.5 Milyar TL

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakma kararını eleştirdi. Eğilmez, bu kararın, özellikle enflasyonun yüzde 65 seviyesinde seyrettiği bir dönemde, gelecekte enflasyonun düşeceği beklentisi üzerine kurulu olduğunu belirtti. Ancak, ona göre bu beklenti, gerçekçi olmaktan uzak. Eğilmez, Türkiye'nin mevcut ekonomi politikalarıyla sadece baz etkisiyle geçici enflasyon düşüşleri yaşayabileceğini, kalıcı bir iyileşme için gerçekleri kabul edip buna uygun politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

'2024 BÜTÇESİ DAHA FAZLA AÇIK VERECEK'

Eğilmez'in dikkat çektiği bir diğer nokta, 2023 yılı bütçe açığının, başlangıçta öngörülenden iki kat fazla, yani 1.375 milyar lira olarak gerçekleşmesi oldu. Bu durum, hükümetin 2023 yılı giderlerini artırarak, bu giderleri 2024 seçimlerinde kullanmak üzere nakit olarak ayırdığı yönünde yorumlandı. Eğilmez, bu durumun 2024 bütçesinin daha fazla açık vermesine yol açacağını öngördü.

Karar'ın haberine göre, Eğilmez'e göre, bütçe ve nakit açığının bu denli arttığı bir ortamda enflasyonun düşmesi beklenemez. Özellikle, geçen yılın aynı dönemlerine kıyasla daha düşük aylık enflasyon rakamlarının baz etkisiyle geçici düşüşlere yol açacağı, ancak enflasyonun yüksek seviyelerde seyretmeye devam edeceği ifade edildi. Eğilmez, Türkiye'nin maliye politikasının gevşek, para politikasının ise yetersiz kaldığını belirterek, bu durumun enflasyonu kalıcı olarak düşürmeyeceğini savundu.

whatsapp-image-2024-02-22-at-19-36-24.jpeg

'KURU SIKI PARA POLİTİKASI'

Eğilmez, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla da Merkez Bankası'nın faiz kararını "kuru sıkı para politikası" olarak nitelendirdi. Bu ifadeyle, Eğilmez, politikanın sadece gösterişten ibaret olduğunu, somut bir etkisinin olmadığını vurgulamak istedi.

Eğilmez paylaşımında, "Okurlar bu nasıl para politikası diye soruyor. Söyleyeyim: Bu kuru sıkı para politikası. Ses var görüntü yok." dedi.

Mahfi Eğilmez

@mahfiegilmez

Okurlar: Bu nasıl sıkı para politikası diye soruyor. Söyleyeyim: Bu kuru sıkı para politikası. Ses var, görüntü yok.