Seçime sabit kur ve artmayan enflasyonla girmeye çalışan hükümet peş peşe kura, fiyatlara müdahale ediyor faizi de enflasyondan düşük tutmaya çalışıyor. Ancak tablo bu adımların başarılı olmadığını gösteriyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez “Piyasa sistemini benimsemiş dolarizasyon sarmalındaki bir ekonomide üç büyük ekonomi politikası hatası yapılabilir, faizi enflasyondan düşük tutmaya çalışmak, kuru kontrol etmeye çabalamak, fiyatlara müdahale etmek. Biz bunların üçünü de yapmış durumdayız” dedi.

Seçime sabit kur ve artmayan bir enflasyonla girmeye çalışan hükümet peş peşe adımlar atarak kura, fiyatlara müdahale ediyor faizi de enflasyondan düşük tutmaya çalışıyor. Ancak mevcut tabloda kurdaki artış, faizdeki yükseliş ve fiyatların sürekli artması atılan adımların başarılı olamadığını gösteriyor.

3 BÜYÜK EKONOMİ POLİTİKASI HATASI

Ekonomistler de yaptıkları değerlendirmelerde ekonomiye yönelik bu üç politikayı en büyük hata olarak değerlendiriyor. Hükümet ve Merkez Bankası aracılığıyla son dönemde atılan adımları değerlendiren Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomi politikasında yapılmaması gereken üç büyük hatanın da yapıldığını söyledi.

Soayal medya hesabı Twitter üzerinden paylaşım yapan Eğilmez “Piyasa sistemini benimsemiş dolarizasyon sarmalındaki bir ekonomide üç büyük ekonomi politikası hatası yapılabilir” diyerek bu hataları şöyle sıraladı:

1-Faizi enflasyondan düşük tutmaya çalışmak,

2-Kuru kontrol etmeye çabalamak,

3-Fiyatlara müdahale etmek.

Biz bunların üçünü de yapmış durumdayız.