Piyasalarda Kapalıçarşı ve bankalar arasında oluşan iki farklı döviz kurunu değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez, "Türkiye’de son dönemlere kadar ortaya çıkmamış olan bu olgunun şimdilerde çıkış nedeni diğer ekonomik göstergelerde yaşanan bozulmalarda olduğu gibi yanlış faiz politikasıdır. Çözümü de ekonomideki birçok konunun çözümünde olduğu gibi faizi yavaş yavaş enflasyon düzeyine yükseltmeye başlamaktır." dedi.

Piyasalarda Kapalıçarşı ve bankalar arasında oluşan iki farklı döviz kuruna ilişkin değerlendirmelerde bulunan ekonomist Mahfi Eğilmez, dolarizasyon ve kuru baskılamak için yapılan hamleler nedeniyle piyasada ikili kur oluştuğunu belirtti. Eğilmez, "Bankalar arası döviz piyasasında USD / TL kuru 19,38 – 19.41 aralığında görünürken Kapalıçarşı’da USD/TL kuru 20,45 20.65 aralığında işlem görüyor." ifadelerini kullandı.

İki farklı döviz kurunun çıkış nedeninin yanlış faiz politikası olduğunu belirten Eğilmez, kendi bloğunda yazdığı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de son dönemlere kadar ortaya çıkmamış olan bu olgunun şimdilerde çıkış nedeni diğer ekonomik göstergelerde yaşanan bozulmalarda olduğu gibi yanlış faiz politikasıdır. Faizi enflasyondan düşük tutunca insanlar paralarının satın alma gücünü koruyabilmek için ister istemez döviz talebini artırınca ve ülkeye döviz girişi de çıkışından düşük kalınca eldeki döviz talebi karşılamaya yetmiyor. Bunun sonucu olarak insanlar bankalardan alamadıkları dövizi daha yüksek kurla serbest piyasadan almaya yöneliyor ve serbest piyasada, bankalar arası piyasada oluşandan daha yüksek bir kur oluşuyor. İkili kur olgusunun nedeni budur. Çözümü de ekonomideki birçok konunun çözümünde olduğu gibi faizi yavaş yavaş enflasyon düzeyine yükseltmeye başlamaktır."