Çanakkale'de maden işleten Oreks şirketi, 10 katlık büyüme projesini bakanlığa sundu. Yaşam savunucuları Kaz Dağları’ndaki yıkım tehlikesini işaret ederken, bakanlığın projeyi onaylaması durumunda, 485 futbol sahasına denk alanın yok olacağını vurguladı.

Cumhur İttifakı: Açılım Beklentisi Krizi Alevlendirdi Cumhur İttifakı: Açılım Beklentisi Krizi Alevlendirdi

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden faciası gündemden düşmezken, yıllar önce Kanadalı Alamos Gold’un 350 bin ağaç kestiği Kaz Dağları'ndaki maden çalışmaları sürüyor. Yıllardır Kaz Dağları’nın Çanakkale Armutçuk köyü, Yence mevkiinde faaliyet gösteren faaliyet gösteren Oreks Madencilik, yeni bir kıyım için geçen yıl adımını atmıştı.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeyle ilgili İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun 25 Mart’ta toplanacağını açıkladı. Komisyon toplantısının ardından projeye onay verilmesi durumunda şirket 34.5 hektarlık alanda işlettiği maden ocağını 345.94 hektara büyütecek. Bu da 485 futbol sahasına denk geliyor.

'AYNI TAHRİBATI YAPAN BAŞKA ŞİRKETLER DE VAR'

Daha önce projeye ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası ve Çan Çevre Derneği gibi kurumlar basın açıklaması yapmıştı.

Yapılan açıklamada, “Yeraltı işletme yöntemiyle faaliyetini sürdüren kurşunçinko-bakır ocağının kapasitesini yılda 40 bin tondan 400 bin tona çıkarmayı planlayan Oreks Madencilik, diğer ocağıyla birlikte yılda toplam 490 bin ton cevher üretimi gerçekleştirecek. Maden atığının depolanması için 2 milyon 500 bin metreküp kapasiteli ‘maden atığı depolama tesisi’ kurulması da planlanıyor. Bölgede Oreks şirketinin tek olmadığını aynı tahribatı yapan başka şirketlerin de olduğu düşünüldüğünde tehlikenin boyutları daha kolay anlaşılacaktır” denmişti.

Resim